Срокът на действие на тази заповед трябваше да изтече през май

Министерството на отбраната на САЩ заяви в събота, че ще удължи ограниченията за пътуване до 30 юни, стремейки се да спре разпространението на коронавируса, но ще позволи някои премествания и репатриране на войски, служещи зад граница, съобщи БГНЕС.

COVID-19 в Европа: Спасяване на животи или на икономиките?

Новата заповед ще влезе в сила в понеделник. Това е заявил за журналистите в брифинг по телефона Матю Донован, заместник-секретарят на отбраната по въпросите за персонала и готовността.

В опит да ограничи разпространението на коронавируса във въоръжените сили на САЩ, началникът на Пентагона Марк Еспер нареди в края на март 60-дневно прекратяване на всички пътувания за цивилни и военни служители, както и за членовете на техните семейства.

Срокът на действие на тази заповед трябваше да изтече през май и затова новата мярка я удължава с още един месец.

Но местните командири могат да разрешат на разположените в различни точки войници - по-специално на тези, които служат в чужбина и на които е било наредено да останат - да се върнат у дома, ако обстоятелствата по места позволяват подобен ход.

Над 1000 френски военни от самолетоносача "Шарл де Гол" са с коронавирус

"Новото ръководство дава възможност за оперативно разгръщане и предислокация ... и позволява на пътуващите, които са във временни служебни командировки или на постоянна служба ... да се придвижат към своите щабове и бази ", каза Донован.

Подсекретарят не уточни дали разрешението за репатриране ще засегне войници в конфликтни зони като Ирак, Афганистан и Сирия.

В петък Пентагонът обяви, че общо 2 986 американските военни са заразени с COVID-19.

Двама военни са починали, включително моряк от самолетоносача „Теодор Рузвелт“, а 44 са хоспитализирани. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.