Към днешна дата направените тестове в страната са 27 000

49 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Излекуваните вече са 174 души. Има и двама починали с COVID-19 за последното денонощие, като общият им брой става 47. Увеличението на заразените от вчера е 5,1%, а активните случаи са 795.

Здравният министър забрани част от ин витро процедурите

За първи път има област, която е с повече заболели от София (16) – Плевен със 17 случая. 13 са от завод „Мизия". Двама от тях са настанени в УМБАЛ „Плевен“, други двама - в УМБАЛ „Червен бряг“. Сред новооткритите случаи има и 15-годишно момиче от Кюстендил, което не е настанено за болнично лечение. 

При медицинския персонал са регистрирани три нови случая - лекар във Видин и две медицински сестри - в Сливен и в Бургас.

Излекуваните са с четирима повече и общият им брой вече е 174, т.е. 17,1% от всички заболели. Далите по две отрицателни проби в последното денонощие са трима мъже и една жена - двама от ВМА, един от Кюстендил и един от Пазарджик.

Починалите са жена от Сливен на 77-години и 49-годишен мъж, който бил интубиран в "Пирогов" преди 11 дни. Няма данни за придружаващи заболявания и в двата случая. 

„До момента в страната са направени 27 000 PCR теста, за които имаме сведения. Нашата цел е да правим по 7 000 теста седмично, с които да обхващаме 1 на всеки 1000 български граждани", обясни проф. Кантарджиев.

Откриват телефон за консултации за пациенти с хронични заболявания

Той разясни и какви са трите групи, които са сред приоритетните за изследване: „Първата група е на медицинския персонал – най-вече лекари на първа линия и екипи на Спешна помощ. Втората група са белодробно болните. Искаме да минем от пасивен към активен надзор. Активно търсим болни с белодробни заболявания, всички със средно тежка клинична картина. Третата група са болни от трудови колективи, свързани с националната индустрия".

 

 

„В село Буковлък са около 4000 души население и четирима заразени с коронавирус. Това е твърде малка бройка за налагане на карантина на цялото село. На местно ниво могат да вземат такова решение. Дали сме указания да се разшири търсенето на заразени и контактни лица там", уточни ген. Мутафчийски.

Ще поставят ли под карантина плевенското село Буковлък?

Проф. Мутафчийски коментира и новината, че Великобритания започва тестове на ваксина за COVID-19: „Над 110 ваксини се изпробват в момента в няколко държави, но няма дори обнадеждаващи информации за напредък по тях”.

Началникът на Националния оперативен щаб коментира и темата за взетите у нас мерки. „Всяка мярка, която е за разхлабване, винаги трябва да се прави под условие, че това би довело до по-висока заболеваемост. Когато политиците говорят за разхлабване на мерки, трябва да кажат на българските граждани, че това ще доведе до влошаване на епидемиологичната обстановка. В цял свят политиците възприеха този начин на говорене, че отхлабването на мерките ще доведе до влошаване на ситуацията, но трябва зорко да се наблюдава ситуацията и ако трябва, да се даде отстъпление от разхлабването на мерките", коментира още Мутафчийски.

След като във вторник здравният министър издаде нова заповед, с която ограничи дейностите по асистирана репродукция, председателят на Оперативния щаб посочи: „Ин витро процедурата е процедура, която може да се отложи във времето, за да се избегнат рисковете и това не е равно на детската консултация или на консултацията на бременните жени”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!