В държавната болница в Бургас само за ден през Спешно отделение са минали 95 пациенти

Как се справят болниците, след като плановият прием беше възобновен в началото на седмицата? Секторите, в които се приемат носителите на коронавируса, са отделени от тези, в които се приемат пациенти с хронични и други болести.

В държавната болница  в Бургас само за ден през Спешно отделение са минали 95 пациенти, от които в болница са постъпили над 50. „В момента забелязваме връщане на пациентите към болниците”, обясни д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ-Бургас.

ПРОГНОЗА: Бум на операции след кризата с COVID-19

Болницата беше една от първите в страната с мерки за разделяне потока пациент - със специален режим за тези, заразени с COVID-19, и за пациентите в Спешно отделение. Разделен е потокът на пациенти и в една от най-големите частни болници в Бургас, където в момента се лекуват двама с коронавирус. „Като отделихме етаж със самостоятелен вход и изход и там регламентирахме, подготвихме около 20 легла, на които да се приемат такива болни”, обясни д-р Стоил Апостолов, директор на МБАЛ „Бургасмед”.

За по-голяма безопасност при приемането на пациенти с коронавирус има създадена допълнителна организац ия. „За целта е създадено едно предотделение, изолаторно, в което се настаняват пациенти, показани за хоспитализация с белодробни заболявания, докато им се вземат проби и резултатите от тези проби са налични”, обясни д-р Дина Досева,  пулмолог в МБАЛ „Бургасмед”.

„Зелен коридор“ за консултации и ваксини на деца

Ръководствата на болниците уверяват-всички мерки за безопасност и дезинфекция са на високо ниво. Апелират хронично болните да не отлагат лечението си. „Хроничните заболявания на болните, ние ги познаваме много добре, ще се обострят след тази епидемия. Това неглижиране на симптомите, че ще се разкара, ще ми мине, ще избуи след месец може би с  много сериозна сила. Няма от какво да се притесняват”, заяви д-р Стоил Апостолов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!