Починалият е имал онкологично заболяване

10 нови случая на COVID-19 са потвърдени от лабораториите в страната. Така общият брой на доказаните заразени става 1300. Седем от новите пациенти са в София, двама в област Кюстендил и един в област Пазарджик. 56 са вече жертвите на заразата у нас. В Бургас е починал 70 годишен мъж с онкологично заболяване.

Вчера за прекратяване на извънредното положение намекна премиерът Борисов. Днес от Щаба бяха категорични, че с или без извънредно положение не може все още да се говори за разхлабване на мерките и те трябва да останат същите. До момента математическите модели сочели, че страната ни е преживяла два пика на заразата - един в началото на април и втори след великденските празници.

Започва епидемично проучване на част от населението на село Паничерево

„Дори и без извънредно положение бъдещето ни ще е свързано със заразата, предупредиха от щаба. „Всяко разхлабване на мерките би довело до известно усложняване на епидемиологичната обстановка. Трябва да има единност в разбирането на обществото дали може да се плати такава цена“, каза на днешния брифинг генерал Мутафчийски.

„С или без извънредно положение мерките ще останат. И тук нямаме никакви разминавания“, категоричен бе главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

За момента, според щаба, връщането на учениците в класните стаи крие рискове. Обсъждат се два варианта - единият е за отваряне на детските градини и училищата за най-малките деца, за да могат родителите им да се върнат на работа. Другият сценарий предвижда отворяне на училищата само за по-големите ученици.

 „При тях може да се разчита на носене на лични предпазни средства, спазване на дистанция, изолзване на дезинфектанти“, смята Мутафчийски.

Засега с приоритет ще се мисли за седмокласниците и за зрелостниците, заяви премиерът.

 „За тях е важно да завършат учебната година, защото после ще кандидатстват“, каза примиерът Бойко Борисов.

За останалите ученици просветният министър има срок до 10-ти май, за да предложи вариант. Най-вероятно ще има и поредна промяна в датите на матурите - досега те бяха отмнени за 29-и май и 1-и юни.

„Ще предложим евентуално една седмица по-късно да се проведат, така че изпитите ще бъдат през юни, най-вероятно“, каза Красимир Вълчев

А от следващата седмица ще започнат масови тестове за наличие на антитела по нов метод. Първи ще бъдат проверени жителите на Пловдив.

„Между 500 и 1000 души ще изследваме на абсолютно случаен принцип. Ще го направим така в рамките на седмица, че да имаме точна картина“, каза  Кунчев.

31 са заразените с COVID-19 медици във Видин

В ранния следобед здравният министър издаде заповед за подновяване на инвитро прецедурите. Досега те бяха в списъка със забранени манипулации заради неоправдан риск от заразяване. Това обаче предизвика недоволството на много пациенти и лекари.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите, както следва: Благоевград – 41; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 18; Видин – 62; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 53; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 24; Перник – 11; Плевен – 101; Пловдив – 44; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 39; Смолян – 33; София – 668; Стара Загора – 36; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 8. 

Изписаха семейство с коронавирус след 15-дневно интензивно лечение

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!