Министерството на туризма ще ги съгласува със здравното министерство и Националния оперативен щаб

Летният сезон по морето да започне от 1 юли, настаняването в хотелите по Черноморието да става само с декларация, а събирането на тен на плажа – на голямо разстояние между шезлонгите. Това са част от мерките на Министерството  на туризма, изпратени за съгласуване със здравното министерство и Националния оперативен щаб.

Междувременно от туроператорските и туристически агенции продължават да настояват за оставката на министър Николина Ангелкова и за спешни мерки за излизане от кризата.

Ангелкова: Планираме летният сезон да започне от първи юли (ВИДЕО)

От Министерството на туризма планират още от средата на юни по-малките хотели да заработят, а от началото на юли сезонът активно да започне.

„Сега е моментът заедно да помогнем на нашата страна, като изберем България това лято за своята макар и късна почивка”, призова министърът на туризма Николина Ангелкова.

Това обаче да става при строги правила

„На рецепция следва да бъдат приемани групите на части, да се спазва пред рецепцията отстояние от 1,5 - 2 метра между туристите”, обясни Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

Още при пристигане в хотела всеки турист ще трябва да попълва декларация за пътуване на собствен риск.

„Трябва да декларират, че са наясно с епидемиологичната обстановка в България, че знаят за чия сметка ще е евентуално лечение, ако нещо се случи, както и ако бъдат принудени да стоят под карантина, ако съответният хотел се карантинира”, обясни заместник-министърът.

За да се избегне струпването на туристи, храненето ще става на смени и при намален капацитет. А събирането на тен на плажа - на по-голямо разстояние между чадърите и шезлонгите. Без още да е ясно кой ще контролира това.

„Няма как да седим и дебнем. Разчитаме на самосъзнанието и на това да спазваме правилата”, заяви Николина Ангелкова.

ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА: ЕС обмисля нови правила за туристите

Всеки турист трябва да посочи дати на пътуването си, както и как се придвижва – със самолет, автобус, кола или влак. Необходимо е и да декларира, че ще спазва всички изисквания на здравните власти, докато е на почивка.

Обмисля се и облекчено издаване на визите за туристите, които идват да почиват у нас от Русия и Турция.

Дезинфектанти трябва да има във всички общи помещения.

Туристическият бранш предлага план за спасяване на сезона

 

 

Все още не е ясно дали и как ще работят басейните и спа зоните в морските ни хотели. 

За да няма фалити,  министър Ангелкова е предложила на колегите си от ЕС да се създаде общ фонд при пътувания. Според бранша обаче мерките са закъснели и за много от тях сезонът ще е нулев.

Туристическият бранш търси варианти за спасяване на летния сезон

Докато министерството обсъжда мерки за летуване по плажовете, туроператорските и туристическите агенции очакват мерки за спасяване на бизнеса. Те искат срокът, в който да се връщат парите за нереализирани екскурзии, да се удължи. Сега той е един месец след края на извънредното положение.

„Ние няма как да я ползваме тази глътка въздух, защото сме оставени без въздух. След тези 30 дни да връщаме пари – откъде да ги вземем, г-жо министър? С парите на хората сме гарантирали техните резервации в чужбина”, попита Одисей Спасов от Българската асоциация на туристическите агенции.

От министерството очакват повечето туристи обаче да не се откажат от заявената почивка.

Браншът иска кредитен ваучер, а не ваучер за пътуване - за тези, които решат да отсрочат почивката си. Според туроператорите в момента няма ясни законови правила за ползване на предплатени и нереализирани пакети в бъдеще.

„Това, което браншът иска и се прави в цяла Европа, е кредитен ваучер, който е за определена сума – като подаръчния, който ви дават от магазина – за определена сума и важи за определен период”, разясни Димитър Попов от Българската асоциация на туристическите агенции.

ТУРИЗМЪТ СЛЕД КРИЗА: Прогнозират къс летен сезон

Туроператорите не са съгласни и с това, че вместо безлихвени кредити, са получили право на целеви заеми с отложено право на лихвите. От министерството готвят кредити през Българската банка за развитие с гратисен период на плащане до три години, както и подпомагане на микро- и малки предприятия с неусвоените пари от ОП „Иновации и конкурентоспособност”.

Според бранша туроператорите и агенциите са лишени и от правото да участват във взимането на антикризисни мерки. 

 До края на седмицата заедно с концесионерите на плажовете по Черноморието ще бъде обсъдено - къде сянката ще е безплатна и къде на символични цени.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.