Шивашко преприятие в града се оформи като огнище на заразата

Лабораторията към Медицинския университет в Плевен има проблеми с тестовете за коронавирус от няколко дни. Това съобщи в предаването „Здравей, България“ ректорът на висшето учебно заведение проф. Славчо Томов.

По думите му причината за това е промяната в епидемиологичната обстановка в града. Шивашкото преприятие "Мизия" в града се оформи като огнище на заразата. „Имаме нарастване на броя на случаите. Беше регистрирано едно много сериозно огнище, което ние трябваше да обхванем максимално. Със съдействието на РЗИ успяхме да обхванем над 140 случая", обясни проф. Томов.

Заразените с коронавирус в света вече са над 3 милиона

 

 

В лабораторията са направени тестове на целия цех. Сега целта била да се обхванат таргетни групи. „Между 35 и 40% от изследваните служители на това предприятие се оказаха позитивни“, каза още ректорът на Медицински университет – Плевен.

По думите му, ако лабораторията работи на пълен капацитет, тестовете, с които разполага тя, ще свършат за една седмица. Проф. Славчо Томов е категоричен, че причината за недостига е много високото търсене.

1387 са заразените с коронавирус у нас

През последната седмица се оформя огнище на коронавирус в шивашкото предприятие „Мизия“. Това пък обясни директорът на РЗИ – Плевен д-р Николай Деков. „Успяхме почти на 100% да обхванем контактните лица. От изследваните 153 проби, 106 са с положителен резултат“, допълни д-р Деков.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!