Така потвърдените случаи в страната стават 1437

50 са новите случаи на заразени с COVID-19 за последното денонощие. От тях в болница са настанени 20. Направените проби за същия период са 859, а общо 45208 или 6458 изследвани на милион души население, ако населението на България е 7 млн. души.

Активните области, от които са открити случаите, са 9. Общо 1437 са случаите за България. Активните са 1134.  287 са приетите в болница. 39 - в интензивни отделения. Това съобщи ръководителят Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

Пътници от полет Амстердам-София с положителна проба за COVID-19

В София са установени 13 случая - по двама са настанени в "Пирогов" и ВМА, един в МБАЛ "Александровска" и 8 амбулаторни.

В Пловдив случаите са 11, концентрирани в 2 фамилии от Брестовица. Заразяването се свързва с пристигнали от Германия хора и в двете фамилии.

"Във Видин случаите са 10, настанени в УМБАЛ. В Плевен - 8, като 6 от тях са от завод "Мизия". В Сливен - 3, Враца -2, Благоевград -1, Хасково - 1, Ямбол-1"

Има и 6 нови случая на деца, 3 от които - едно на 13 и две на 15 години - са в София. В Пловдив заразените деца са 2 - на 9 и 17 години. Децата не са хоспитализирани, защото нямат клинични оплаквания или те са леки.

С 5 нови случая заразеният медицински персонал става 155 души. Сред новите случаи са двама лекари и медицинска сестра в "Пирогов", медицинска сестра в Плевен и акушерка във Видин. 

"Проблемът със заразените във Видин 33-ма медици, което е почти 10% от персонала на видинската болница, може да доведе до проблем за обслужването на населението. Има две отделения, които са в сериозен проблем – неврологията и кардиологията, и пациентите там се насочват към Лом. Вчера министър Ананиев изпрати писма до околните болници за набиране на доброволци за обслужване на болницата във Видин", каза ген. Мутафчийски.

Спешна дезинфекция в ромската махала на Брестовица

Излекуваните са с 21 повече за денонощието и вече стават 243 или 17% от всички заразени, допълни Мутафчийски. От ВМА - София са 2 пациенти. В Сливен - 6, Видин - 2. По данни на РЗИ са излекувани 11, чиято карантина е изтекла.

Починали са 3-ма души през изминалото денонощие и общият им брой вече е 61. Те са 60-годишна жена от ВМА - Сливен с хронична сърдечна недостатъчност и исхемична болест на сърцето; жена на 58, настанена в "Пирогов" с артериална хипертония, както и 70-годишен мъж със сърдечна недостатъчност в Пловдив, който е от фамилиите в Брестовица.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че в редовен полет Амстердам - София от 26 април е установена положителна проба на пътник. На борда са били 95 души, а установените до момента положителни за COVID-19 са трима.

 

 

Само разумни компромиси би приел щабът, и то когато се установи, че разпоредбите се спазват стриктно, каза още ген. Мутафчийски „Обсъждат се още мерки с хоризонт септември-октомври-ноември в абсолютно всички сфери, които сега за замрели, но това е нещо, което ще се обяви от правителството, не от нас. За 1 май все още обмисляме мерките, но това, което в момента съществува като КПП-та, няма основания да се премахват", допълни ген. Мутафчийски.

В болницата в Плевен пристигна респираторът, дарен от „Нова Броудкастинг Груп”

"Един от приоритетите, които съществуват още от самото създаване на щаба, е запазването на медицинския персонал. Във всички ръководства на СЗО и други страни, които и все още действат, това е като първи приоритет", уточни началникът на ВМА.

Доц. Кунчев коментира и ситуацията с дома в село Гара Орешец. "Там има 8 положителни възрастни, от които 2-ма хоспитализирани, а от персонала, който е общо 16 души, 3-ма са заразени. Домът е под управата на община Димово, а МТСП днес ще изпрати хора на място, за да се види дали има нужда от допълнителен персонал. Там има известно неразбиране от страна на кмета, който вчера по всички телевизии обясни, как хората трябвало да бъдат настанени в болници. Няма нужда положителни, но не болни хора, да бъдат настанени в лечебно заведение. Според личния лекар на хората никой от тях не се нуждае от болнично лечение, затова няма и да бъдат настанявани към момента“, заяви той.

"От три седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяване на данните за заболелите, разбираемо и на нас ни тежи тази работа, но приемаме нещата, като фундаменталната идея беше обществото да е максимално информирано. Това има няколко измерения – хората се чувстват достатъчно информирани, но има и гласове, че това носи и стрес. Включително вчера един баща на дете на 8 г., коментира, че трябвало да бъде направен детски брифинг, "в който пък вземете и излъжете малко". За съжаление не ни е позволено да правим манипулиране на данните с цел да се харесаме на хората. Това и за нас е емоционално изчерпваща задача – цял живот като лекари сме поднасяли лоши вести на пациентите си", каза ген. Мутафчийски.

"Това е едно от нещата, стресът е част от нашата професия, когато съобщаваме новини, също сме залети от емоции. Преносителите на лоши вести ги убиват, на път сме да ни убият, но докато важи тази заповед на премиера за функциите на щаба, ние трябва да си изпълняваме функциите. Извинявам се, че не винаги вестите са оптимистични. Знам всички разсъждения – била малка заболеваемостта, преекспонирали сме новините, все по-малко се чуват гласове, че тази заболеваемост е резултат от усилията на много хора – това е факт. Може би има много аргументи, които бих искал да кажа в тази насока – ако вирусът за българската популация бил труден за прихващане, то тези клъстери, в които го намираме – са от същата тази популация. Едно нещо със сигурност може да се твърди – у нас се наблюдава ниска смъртност от вируса. Факт е, че загиналите са в 99% с придружаващи заболявания“, добави той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!