Очаква се коронавирусът да бъде активен между 18 и 24 месеца

Три сценария разглежда световната общност във връзка с коронавируса. Това обяви доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб.

Първи починал лекар с COVID-19 у нас, заразата обхвана нова област

"Като първи сценарий се разглежда да има 7 малки нови вълни последователно в рамките на две години.

Втори сценарий е по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г. и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.", каза той.

 

По думите му третият сценарий е т.нар. "бавно изгаряне на причинителя" - текущо предаване, възникване на нови отделни случаи, но без ясен вълнов модел.

Отпада забраната за посещения на природни паркове и планини

"Независимо от сценариите, като цяло очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавируса. Страните трябва да се адаптират и да вземат мерки, за да се намери баланс на противоепидемичните мерки и възстановяване на живота. Следваме тенденцията на поетапно либерализиране на мерките, като ще се анализира в следващите дни мерките дават ли ефект позитивен или негативен, и ще има или последващо възвръщане към част от мерките или разхлабване", добави още доц. Димов. 

 

 

Отменят задължителното носене на маски на открити обществени места (ЗАПОВЕД)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!