Спомените от фронта на бившия военен командир Боян Ставрев

Бившият военен командир Боян Ставрев е първият действащ генерал, удостоен с почетно гражданство. Отдал е 40 години в служба на родината и посветил живота си на Българската армия. В Деня на храбростта той споделя спомените си и разсъжденията си за армията, парадите през годините и своето хоби.

Срещаме го изолиран от света в дома му в град Сливница. Роден в Трън, той е най-малкият от петте деца в семейството. И въпреки че няма предшественици в рода си, които да са служили на родината, той й се врича във вярност.

Честваме Деня на храбростта и празника на Българската армия

„Любовта ми към армията винаги е била, още като малък гледах много филми, с интерес следях и парадите по телевизията. И винаги съм изпитвал потребност и аз да се пробвам. През 1976 г. кандидатствах във военното училище във Велико Търново и бях приет в мотострелкови профил. Винаги съм избирал тежката служба, никога не съм искал служба в канцелария. През 1987 г. кандидатствах и бях приет в Военната академия. Завърших с отличие, след което бях разпределен в 9-а танкова бригада“, разказва бригаден генерал Ставрев.

Именно там изживява най-трудните си моменти. Докато служи в танковата бригада, губи родителите си. Но една реплика, изречена от Петър Младенов през декември 1989 г. пред Народното събрание, поражда тревогите на генерал Ставрев и колегите му.

„Прословутата фраза „Нека танковете да дойдат” беше най-трудният момент. За нас беше голямо изпитание - не само физическо, но и психическо. Тогава бяхме преведени в пълна бойна готовност. Това създаде напрежение. Аз бях командир на 30 бойни машини, имаше и танкови батальони. Слава на Бога, аз съм си говорил и с президента Желев тогава и той казваше: "Благодарете се на началника на генералния щаб, покойния вече генерал Семерджиев, който каза: "Не е уместно сега да се намесва българската армия". Благодаря на всички тези командири, които проявиха разум и не допуснаха армията да бъде употребена, т.е да излезем в центъра на София. Просто не искам да си помислям какво щеше да се случи“, казва Боян Ставрев.

Следва десетилетие сравнително спокойна във военно отношение служба в Генералния щаб на армията. После генерал Ставрев застава начело на гвардейците - допреди 3 години, когато се пенсионира.

ДЪЛГ И ЛЮБОВ КЪМ ПРОФЕСИЯТА: Говори една от малкото жени пилоти на военен хеликоптер у нас (ВИДЕО)

Години наред бившият гвардеец номер едно е ръководел организацията на военните паради за 6 май. Сега униформите и спомените за вярната си служба към държавата е събрал в специален музеен кът в дома си. Там са и отличията за работата му.

Въпреки, че вече 3 години е извън редиците на Българската армия, спомените му, че е посрещал световни лидери, редом с първите ни мъже, го изпълват с гордост.  Воювал е и с президенти и премиери, но и на футболния терен.  

Сега генерал Боян Ставрев има две хобита – да лети на местното летище в Сливница и да се грижи за градината в дома си. Вярва, че изолацията и извънредното положение няма да се отразят на мотивацията на военнослужещите ни.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.