Президентът посрещна празника в София, премиерът - в "Црънча"

По въздух, по море и по земя - отбелязаме Деня на храбростта в извънредно положение. За първи път в условията на изолация военните ни показаха воля и единство и почетоха празника с локални паради и демонстрации.

Денят на храбростта и българската армия бе отбелязан без пищни паради и в условия на пандемия. А първите мъже в държавата отбелязаха днешния 6-и май с благодарност към всички храбри българи.

Президентът Румен Радев поднесе цветя пред паметника на незнайния войн в София. А премиерът присъства на учени в полигон край Пазарджик. В изявление по-рано през деня държавният глава отчете приноса на българските войни за поколения напред. Също така Румен Радев заяви, че е съгласен, че трябва да има превъоръжаване на българската армия, но то трябва да се случва при пълна прозрачност.

Румен Радев: Съвременно въоръжение ни е крайно необходимо

Премиерът пък заяви, че има пари за армията, въпреки условията на пандемия и много ниски приходи. Денят не мина и без политически говорене.

Почит към българските войни и техния принос за развитието поколения наред, отдаде държавния глава пред паметника на незнайния войн. А към днешна дата президентът отбеляза, че съвременното въоръжаване е крайно необходимо. А българската армия е по пътя на модернизацията.

"По този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване. Затова решенията за националната ни сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците", заяви Радев.

А че пари за осъвременяване и ремонт се дават за въоръжените сили, потвърди  и премиерът в "Црънча".

Борисов: Специалните части имат най-доброто, което може да се желае (ВИДЕО)

"Шест милиона имат да си направят казармата след 15, за да могат, следващия път като дойдем, това олюпеното да не го виждам. Нито един разход не сме съкратили, включително и за проектите на военните", обяви Борисов.

И покрай празника на храбростта и армията, първите мъже в държавата спориха и за насаждането на страх в мирно време. Препратката към политическата тема дойде от президента.

"Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение. Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение", категоричен бе Радев.

ВВС отбелязаха 6 май с демонстрация на спасяване на катапултирал пилот (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Това явно е към президента Путин, щото той направи така, че Русия да живее в страх. Това е упрек към Борис Джонсън, към Меркел, към Макрон, към Тръмп, Конте. Тези, които ни наплашиха така лошо, тези лоши хора, които плашат света, никъде няма парад. Представяте ли си, на 9-ти май в Русия няма да има парад. Що президента Путин плаши така хората? Всеки ден давам личен пример и съм сред хората", отвърна Борисов.

След посещението на премиера в учебния център "Црънча", антитерористичната демонстрацията на спецчастите, продължи.

А днес президентът говори и за човешкия ресурс в армията. Държавният глава отчете, че трябва да се обърне внимание на къдровото и професионално развитие на войниците, както и на социалния им статус.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.