Още двама заболели са починали

46 са новите случаи на коронавирус в България за последното денонощие. От тях 22 души са в болница. Общият брой на заразените е 1911. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

Заразата стигна и Търговище. Активните области са 11. За последните 24 часа са направени 1777 проби. 

Новите случаи се разпределят така: София – 16, Ямбол – 11, Плевен – 7, Видин -3, Пловдив -2, Благоевград – 2, Кърджали - 1, Кюстендил – 1, Разград – 1, Монтана - 1, Търговище - 1.

92-годишен пациент на ВМА е един от най-възрастните в Европа, преборили COVID-19

Излекуван от Кърджали е дал повторно положителна проба за коронавирус. 

„В Кърджали беше установен случай на репозитивиране на коронавирусна инфекция. Подобни случаи са констатирани в редица други държави. Според експерти на СЗО не се касае за ново заразяване, а за репозитивиране на коронавирус, който е мигрирал в долните дихателни пътища“, поясни секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

Именно в случаите, в които вирусът вече не се намира в носоглътката, са по-трудни за диагностициране, тъй като е вероятно инфекцията да не бъде отчетена с PCR тест. Пулмолозите обаче са категорични – хората, които вече са имали среща с COVID-19 и са го изкарали леко, са в по-благоприятна позиция.

Специалистите настояват и за по-голяма профилактика, тъй като според тях е много по-важно как работи белият дроб, а не как изглежда на скенера. Затова препоръчват да се въведе скрининг. И дават пример с общодостъпно изследване, което за секунди може безболезнено да измери капацитета на белия дроб.

„Има мундщуци, които трябва да се захапят от пациента, когато се прави такова изследване, а НЗОК не го финансира и се прави от всички пулмолози и алерголози – безплатно", каза д-р Александър Симидчиев. 

Броят на починалите е 88, а 422 са излекуваните. През последното денонощието са починали двама мъже в София - на 84 и 74 години, жена на 52 години от Ямбол и мъж на 86 години в Благоевград. Всички са били с придружаващи заболявания.

Отново блокирани българи във Франция

Има 5 нови случая на заразени медицински лица. Става въпрос за 4 лекари и една медицинска сестра.

Към момента най-много са заразените в София – 823 души. От всички 1911 констатирани с COVID-19 932 са мъже и 979 са жени. 380 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 49 от тях са в интензивни структури. Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК