За последното денонощие положителни проби са дали 44 души

Ново огнище на коронавирус е установено в Багоевградска област. В Дом за възрастни в града е открит заразен с положителна проба. Огнището е в село Осина. Там броят на заразените хора до този момент е 23. Заразата тръгнала от изписването на онкоболна жена, която по-късно е починала в родното си село. Заразена е и медицинската сестра, която се е грижила за нея. А оттам заразата е обхванала и нейното семейство. Според РЗИ – Благоевград все още няма необходимост от затваряне на селото, тъй като случаите на COVID-19 там е малък. Въпреки това кметът на Сатовча настоява за карантиниране на Осина.

А в Дома в Благоевград е започнало тестване на обитателите му. „За момента са изследвани 60 човека в този дом, от общо 120 са потребителите, заедно с персонала. Ще бъдат взети още 30 проби на потребители и персонал, ако има нови случаи, ще бъде обособен първия етаж отделен за такива потребители или евентуално персонал, които са позитивни“, обясни д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ – Благоевград.

 

 

„Не знам доколко екипа, който обслужва старческия дом е подготвен да се справя с човек, който е заразен с коронавирус. Защото има хиляди изисквания за спазване на противоепидемични действия, за несрещане на потоци, не знам доколко ще се справят хората там и аз съм силно притеснен да не тръгне тази зараза в дома“, каза кметът на Благоевград Румен Томов.

За последното денонощие регистрираните случаи на територията на областта са 15. По думите на доц. Димов именно новооткритото огнище е причина за увеличаването на броя на заразените. Регионалната здравна инспекция е предприела противоепидемични мерки в селото. Установени са всички контактни лица на първия заразен. Взети са им проби за изследвания. 

Нов случай на коронавирус е потвърден в Ухан

Общият брой на новопотвърдените случаи за последното денонощие са 44.  Те са констатирани в областите София (7 случая), Благоевград (15 случая), Пазарджик (5 случая), Видин (4 случая), Кюстендил (4 случая), Ямбол (3 случая), Плевен (2 случая), Кърджали (1 случай), Монтана (1 случай), Враца (1 случай) и Сливен (1 случай). Сред тях има и пет деца - четири в Благоевград и едно на годинка и половина - в Ямбол. 

Български работници в огнище на коронавирус в Германия

 

 

Общият брой на инфектираните с COVID-19 е 1955. Излекуваните са 444.

389 са пациентите с потвърден COVID-19 в България, които са настанени в болница, като 56 от тях са в интензивни структури. Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца. Най-голямо огнище си остава София с 830 заразени с коронавирус.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 209 души.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК