Темата коментира бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков

„ЕС трудно достигна до синхронен единен подход спрямо пандемията от коронавируса“. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ Любомир Кючуков, бивш посланик на България в Лондон и бивш заместник-министър на външните работи.

Две нови жертви с COVID-19, заразените у нас са 1990

По думите му лидерите на страните в съюза не са успяли да стигнат до съгласувани решения относно мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19. “Имаме ситуация, в която борбата за здравето на хората до голяма степен е оставена в ръцете на националните правителства, а ЕС като такъв обсъжда мерките за финансиране на икономическото възстановяване след епидемията“, коментира Кючуков.

„Можеше да има съгласувани действия за борба с пандемията. Практиката го показа в един тесен, но важен сектор, какъвто е движението на стоки, т.нар. зелени коридори“, обясни бившият дипломат.

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ С COVID-19: Жената на Боян Петров за борбата с вируса

Кичуков определи подходът за създаване на колективен имунитет, който беше прононсиран във Великобритания, като счетоводство с живота на хората. „Той не беше доведен до край. Страната се отказа от това и сега е с доста рестриктивни мерки“, коментира бившият заместник-министър на външните работи и допълни, че Обединеното кралство може да послужи за пример за това как се разхлабват мерките.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК