Няма опасност за живота им

Силен взрив избухна тази сутрин в завод "Арсенал", потвърди за NOVA кметът на Казанлък Галина Стоянова. Сигналът е подаден в 11:15 часа, допълват от районната прокуратура.

Двама работници на 41 и 50 г. са пострадали. Те са работили в завод 3, цех 130. След като затворили машината, те напуснали помещението, като  се преместили в съседно, откъдето чрез командно устройство стартирали работата на смесителя. След разбъркване на димната смес, от смесителя започнал да излиза дим, като при полученото налягане, люкът - капак на машината се напукал и изхвърчал. При настъпилата авария е паднала част от покривната конструкция на цеха, разрушени са прозорци, счупени стъкла. Двамата работници са пострадали от падналите отломки. Единият от тях е с наранявания на двата пръста на ръката, а другия на крака. Те са прегледани на място от лекарски екипи, няма опасност за живота им, съобщават още от прокуратурата.

Вследствие на инцидента се образува облак дим, който се виждаше на километри от завода. 

„При производство на димни смеси е последвало възпламеняване на тези смеси, в следствие на което капакът на смесителя е избил покрива на цеха и са причинени материални щети. Има двама пострадали. Те са с леки телесни увреждания”, заяви окръжният прокурор Дичо Атанасов.

„Причини към момента не могат да бъдат конкретизирани. Едва след назначаването на експертизи и изготвянето на експертните заключения ще бъде изяснена причината за аварията и инцидента”, заяви старши комисар Стоян Стоянов, директор на ОДМВР-Стара Загора. „Материалните щети се изразяват в увреждане конструкцията на сградата, на покривната част, както и на съседни сгради, които са в непосредствена близост”.

 

 

От ръководството на фирмата определиха инцидента като производствена авария.

„Аз съм 99,9% убеден, че това е човешка грешка, но това ще го докаже комисията, която ще си свърши работата. Няма никаква опасност нито за населението, нито за правилата, нито за околните цехове, нито за останалите работещи в „Арсенал”, които са много”, заяви инж. Николай Ибушев, изпълнителен директор „Арсенал” АД.

 

 

Работният процес във фирмата не е спирал, а разследването на инцидента трябва да приключи до два месеца.

Експертизите, които трябва да установят причините за инцидента, трябва да са готови до 2 месеца.

Репортер: Георги Манев

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.