Темата коментират социологът Васил Тончев и политическият анализатор Георги Харизанов

До вчера България беше в извънредно положение. От днес е в извънредна епидемична обстановка до 14-ти юни. Това беше обявено вчера от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Днес президентът Румен Радев пък сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка.

Обявиха извънредна епидемична обстановка (ВИДЕО)

„Нагласите на хората са важни. Те са тези, които водят до промяна в ситуацията, а не толкова това, което се случва в политическата върхушка в парламента и в основните институции“. Това заяви социологът Васил Тончев в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“.

„Безспорно ще се търсят и правни норми, но промяна в ситуацията ще има едва тогава, когато хората променят нагласите си“, каза още той.

Според политическия анализатор Георги Харизанов мерките, които до момента се предприемат у нас, са с високо обществено одобрение.

„В този смисъл, в момента всеки, който застава срещу политики, които се прилагат навсякъде по света, не само у нас, очевидно е от губещата страна“, посочи още той.

И допълни: „Нямам нищо против г-н Радев и социалистите да се намират от тази страна, но въпросът е, когато се сезира Конституционният съд, да се каже какво се предлага. Плоско поведение е само да се критикуват решенията на управляващите“.

Президентът обяви мотивите, с които сезира КС за текстове от Закона за здравето

„Това, което виждаме днес в центъра на София, в широк обществен план мисля, че няма да се приеме добре. Има време за опозиционност, сега не е време за това. В момента всички трябва да сме едно и играем за националния отбор“, каза още социологът Васил Тончев.

„За да преодолеем ситуацията ни трябва единност и смирение“, категоричен е той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.