Серия от несвършващ сериал, матрицата е една и съща, каза Гешев

Васил Божков се подигра с "Левски" и феновете му, за да спасява себе си. Така окачестви операцията с разнасянето на футболните акции главният прокурор Иван Гешев в студиото на БНТ, пишат от DarikNews.bg.

"За мен това е подигравка с един от най-великите футболни клубове, с привържениците му и с името Левски. Ясно е, че става въпрос за поредна стъпка в определена защитна стратегия", заяви Гешев.

Главният прокурор иска доживотен затвор за пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт

"Това показва, че човекът, който го прави, не го интересува съдбата на клуба и не е левскар. Никой, който милее за съдбата на клуба, няма да направи това. Той го постави за заложник на собствените си интереси.", категоричен е главният прокурор с уговорката, че случващото се в тази посока не е предмет на действия от страна на прокуратурата.

Той направи сравнението между стратегията на укриващия се в Дубай хазартен бос и банкера Цветан Василев, като отбеляза, че, разбира се, "обвиняемият Божков внася своите нюанси с журналист, който определя себе си като спиди зайче или пощенски гълъб с акции".



"Впечатлението ми е ,че това е поредна серия от един несвършващ сериал, който започна с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, като Цветан Василев, които се чувстваха недосегаеми в този криминален преход, източваха се милиарди, никой не ги закачаше, тогава те живееха в една правова държава, когато прокуратурата активно работеше. Правовите държави станаха Сърбия и други от Близкия Изток. Матрицата е една и съща - почва се с епистоларни писма, писания във Фейсбук всичко е едно и също. После вървим към това, че поредният случай се използва в зависимост от определени сили, те не са приятели, но имат общи интереси и общ враг - прокуратурата", анализира ситуацията Иван Гешев.

Главният прокурор се срещна с доайените на българската академична общност

Гешев призна, че не е чел поста на Божков в социалната мрежа, който твърди, че е снимка на оригинален чат с Владислав Горанов. "Честно да ви кажа, не си причиних това да чета тези есемеси. Колегите казаха, че в тях не виждат нещо, което да налага някаква правна реакция от страна на прокуратурата", коментира Иван Гешев.

Гешев припомни, че обвиненията спрямо Божков засега са 11 - две досъдебни производства се водят към момента. По първото е обвиняем, а по второто още няма повдигнати обвинения и то е за ОПГ за извършване на насилствени действия.



"Но трябва да е ясно, че българският главен прокурор, каквото и да твърдят кръговете около Прокопиев и НПО около тях, главният прокурор не ръководи досъдебното производство, а осъществява контрола", каза обвинител номер едно. Той отрече да работи по списък и даже добави, че ако приеме тази метафора, то Божков отдавна не е първи в този списък, където присъства Цветан Василев, Арабаджиеви, Баневи, всички вече изправени пред българския съд. Разследването на Миньо Стайков също е внесено в съда и върви към приключване, добави той. Прокуратурата работи активно, но само съдът ще каже дали всички те са виновни, добави още Гешев.

"За никого не е тайна, че тези хора разполагат с много голям финансов ресурс, това са хора, които са били недосегаеми през годините и по една или друга причина държавата не е свършила своята работа", обобщи Гешев. Главният прокурор подчерта, че ще е трудно, "но ние искаме да дадем онова, което очаква всеки нормален български гражданин - справедливост, независимо дали си милинер, дали си ром, а не, че има правосъдие за хора в София и извън София, за хора с пари и тези, които са без пари. Целта ми е да покажем, че всички са еднакви пред закона", заключи Гешев.

В коментар на апела на Лаура Кьовеши, че може да има злоупотреби с евросредствата, пренасочени към борбата с К-19, главният прокурор заяви, че споделя притесненията й. "Доста преди Кьовеши Върховната апелативна прокуратура започна проверка по реда на надзора за законност за изразходването на евросредства и еврофондове и пренасочването им към сектори, сързани с борба с пандемията", заяви Гешев.

Гешев: Недостойно е за пореден път Панов да бяга от отговорност

Главният прокурор похвали действията на Националния оперативен щаб в борбата с пандемията и усилията му за ограничаването на заразата.

"Смятам, че не аз, а българското общество трябва да благодари на българските лекари на предна линия, които изложиха живота си на опасност, на българските полицаи, които с месеци не се прибираха по домовете си и на служителите от РЗИ, както и на щаба. За България беше щастие, че в този щаб има много адекватни на ситуацията хора и благодарение на това се намираме на една добра позиция на фона на цяла Европа. Политиците се държаха така по начин, по който се държат в исторически аспект от Освобождението насам. Държавата е за това, за да налага правилата в интерес на над 90 процента, които спазват правилата. Само в България видях държавата да се моли сутрин, обед и вечер на нарушителите - да спазват правилата", обобщи впечатленията си за отминалите два месеца на извънредно положение главният прокурор.

Източник: DarikNews.bg

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.