Нов фронт във войната на думи между президента и премиера

Нов фронт се отвори във войната на думи между президента и премиера. Първият залп даде Румен Радев тази сутрин като обвини властта в некомпетентност и корупция. По-късно дойде и отговорът на Бойко Борисов.

Румен Радев отправи отново критики към правителството от Елин Пелин, където беше на посещение. Той се срещна с кмета на града Ивайло Симеонов. Радев посети спортни съоръжения, както и фабрика за производство на соларни панели.

Радев: Ако аз управлявах България, нямаше да се краде

„Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. Откакто ни управлява г-н Борисов, смъртността расте, а България се стопи с 600 000 души. Недостойно е да се присвояват достиженията на българските медици. При толкова много социолози, политолози, журналисти, наети да възпяват министър-председателя не виждам смисъл да се хвали сам“, заяви президентът.

От неговия коментар не стана ясно дали това е заявка за бъдещо влизане в управлението на страната. Държавният глава не коментира и намалената ставка на ДДС на 9% за книги и ресторантьори, която се очаква да бъде разгледана до края на седмицата в Народното събрание.

Борисов за Радев: Не вярвам, че един обединител на нацията може да произнесе такива думи

По-късно, по време на брифинг след след Четиристранна среща със съседните държави на България, която се проведе чрез видеоконферентна връзка и по инициатива на Борисов, той коментира: „Не вярвам, че един обединител на нацията, държавен глава вече 4 години, може да произнесе такива думи. Ако си спомним през тези 3-4 месеца служебно правителство, когато той беше и президент и премиер, единственото с което ги запомнихме беше много скоросното желание да се похарчат за Грипените милиарди. Помним ги и с липсата на над 100 млн. в митниците в следствие на бума на контрабандата по време на това управление. Ние никога не сме си позволили такъв тон и такива квалификации“.

 

 

"По време на нашето управление са се родили над 770 000 млади хора. Щом смъртността е заради нас, значи и с 150-200 000 повече българи са се родили. По време на управлението на неговата партия, през 2005г. примерно са починали 113 000, през 2019 са 108 000", допълни той. 

Премиерът даде да се разбере, че такива атаки сега са ненужни и недоумява защо идват в момент, в който кабинетът търси още варианти за възстановяване на икономиката. „Вие представяте ли си докъде е изпаднал този човек? С какви данни да се замеряме, когато аз говоря с лидерите на Балканите как да докараме пари, как да влязат хора в ресторантите, в хотелите, а не да ги съберем от данъците на хората и да ги раздадем“, каза той.

„Това ли е добронамереността, с която те действат? Нали виждате колко са лицемерни“, коментира още Борисов.

Той отговори и на въпроса дали Делян Пеевски дърпа конците, каквито твърдения направи обвиняемият Васил Божков в телевизионно интервю. „Аз не знам кое дърпа. Освен да прави дарения, аз не съм чул в последните месеци с нещо да се е занимавал. По мое време неговата власт не се е увеличила по никакъв начин. Той е депутат като всички останали“, каза Бойко Борисов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.