Експерти от България и чужбина са оказвали съдействие на екипа

Бракониери застреляха изключително рядка птица – черен лешояд, който е включен в Червената книга на България. Посегателството предизвика лавина от гневни реакции в социалните мрежи. Прокуратурата вече е започнала разследване.

От години у нас се правят опити да се възстанови популацията на този вид птици. Убитият лешояд е бил дарен на България от белгийски зоопарк.

Бракониери застреляха изключително рядка птица (ВИДЕО)

 

 

„Борбата за живота на птицата продължи 19 дни. Дни наред я захранвахме и беше на системи. Експерти от България и чужбина ни оказваха съдействие и всяка стъпка беше консултирана с тях. Въпреки това резултатът от прострелването на птицата е тъжен”, каза д-р Роско Петров.

 

 

Лешоядът Ултрон идва в страната ни от Белгия. След време за адаптация е пуснат в Котленската планина. Прекарал е зимата в Гърция. Следвайки инстинктите си, на пролет тръгнал към България. Пътят му обаче свършва в района на Кърджали, където е прострелян от бракониер.

„Това е черна новина не само за България, но и за цяла  Европа, тъй като тази птица олицетворява усилията на огромна общност от европейски колеги, които в рамките на програмата за размножаване на вида всяка година произвеждат едва около 7-8 такива птици в цяла Европа“, каза Ивелин Иванов – ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд".

На свобода в България в момента има едва 15 черни лешояда. „Нанесените щети от самия куршум на птицата са огромни и просто е нямало как да оцелее, дори за нас беше учудващо, след като направихме аутопсията, че е оцеляла толкова дълго време, тъй като самите органи бяха вече в състояние, в което няма как да функционират нормално“, посочи д-р Стефка Димитрова.

Убийството на птицата се е случило преди два месеца – през март. Месец по-късно, през април, е образувано досъдебно производство, съобщават от Окръжна прокуратура - Кърджали. А сега тепърва предстои да бъдат назначени и съдебна ветеринарно-медицинска експертиза и съдебна балистична експертиза.

Предполага се, че животното е простреляно на територията на държавно ловно стопанство „Женда“. От предприятието заявиха за NOVA, че също разбират за случилото се от медиите. А от ловно-рибарския съюз искат по-сериозни контрол и наказания за бракониерство.

„Конкретно в Наказателния кодекс да бъдат разписани прагове за същественост, за да могат наглед маловажни случаи за бракониерство, както с този черен лешояд, извършителите на тези престъпления да бъдат подведени под отговорност дори да не лежат в затвора да им се налагат пробации, условни присъди и да им се отнемат оръжията“, заяви инж. Васил Василев – председател на Съюза на ловците и риболовците в страната.

Популацията на черни лешояди трябва да достигне поне 50 екземпляра през следващите 30 години. Птицата няма трофейна стойност – ценна е само за природата. 

Повече гледайте във видеата. 

Репортер: Ивета Шилигарова, Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.