Те се опасяват за други видове защитени птици

След като бракониери убиха единственият черен лешояд у нас, природозащитници се притесняват от загуби на още защитени видове. През 2017 година десетки белоглави лешояди бяха отровени в района на Кресна. Ситуацията се повтори и миналата година в Искърския пролом.

Преди 3 години популацията на белоглавия лешояд в района на Кресненското дефил беше силно застрашена. „Възрастните птици бяха отровени, остана само една двойка, която всъщност се събра от други две двойки”, обясни Христо Пешев от Фонда за дивата флора и фауна.

Бракониери застреляха изключително рядка птица (ВИДЕО)

Сега броят на птиците е задоволителен. Вече има и новоизлюпени. „Има две успешни двойки с малки и една трета, която гнезди в Пещера и не можем да видим вътре какво се случва”, допълни той.

Този вид птици гнездят в скалите, далеч от хората, а дори и най-малката човешка намеса може да бъде фатална за тях. Природозащитници са притеснени от нова заплаха за защитените птици. В стремежа си да защитят стадата си от хищници, хората поставят капани, фатални за лещоядите.

19 дни е продължила битката за живота на застреляния у нас черен лешояд (ВИДЕО)

„Миналата година имаше тровене в Искърския пролом с колонията във врачанския балкан, много птици загинаха, то това може да се случи във всеки един момент. С една оставена примамка и като убиете два вълка, те след една седмица ще дойдат други, а тия лешояди като се изтровят, няма откъде да дойдат други, това е съвсем различен тип загуба, много по-голяма”, каза още Христо Пешев.

Природозащитниците у нас са категорини, че ролята на лешоядите е изключително важна за екологичното равновесие.

Репортер: Екатерина Николова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си