Местните ще пресичат организирано главния път Русе - В. Търново

Протест в горнооряховското село Поликраище. Причината - закриването на основното училище преди месец от Общинския съвет в Г. Оряховица.

Протестните действия в защита на това двувековно училище започнаха тази сутрин. На главния път между Русе и В. Търново хора от село Поликраище пресичаха в продължение на половин час пешеходната пътека и така затрудниха движението. Поискаха държавата да им обърне повече внимание и това училище да не бъде закрито.

Петър Стоянов има три деца. Момичето му трябва да е първи клас тази година. Въпреки, че преди месец общинския съвет в Горна Оряховица реши училището в Поликраище да бъде закрито Петър е записал детето си.

"Децата ще бъдат първи клас. И се надяваме училището да проработи и да водим децата тук, а не да ги разкарваме напред-назад, като чанти", казва той.

Решението на общинският съвет в Горна Оряховица за закриване на училището беше взето с един основен аргумент. Деца – нямало.

Ще заглъхне ли звънецът в училище с вековна история?

"По всички критерии, за да съществува едно училище в България, то трябва да има минимум 120 ученика. За съжаление те са 4 пъти по-малко. Там учат 33 деца", заяви председателят на Комисия по образование в Г.Оряховица Иван Момъков.

„Всички мерки, които сме взели за запазването на училището са в рамките на закона. Написали сме протестни декларации до всички институции в страната. Имаме отговор от МОН, че преди да се предприемат мерки за актуализиране на училищната мрежа, трябва да има широко обществено обсъждане“, обясни д-р Марияна Георгиева.

 

 

Тя добавя, че такова обсъждане не е имало, както и че не са взети под внимание никакви желания на родителите на децата в Поликраище. Мнението на директора Марин Тодоранов също не е било чуто. „Господа, не произнасяйте смъртната присъда на третото училище в Поликраище“, заяви той.

ЗАРАДИ МАЛКО УЧЕНИЦИ: Закриха вековно училище в Поликраище (ВИДЕО)

„Училището трябва и ще го има. Управляващите трябва да чуят гласа на народа“, каза Проф. Георги Георгиев - преподавател във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.