Местните жители са решени да възстановят просветната институция

В настоящата криза се овакантяват не само работни места, но и учебни скамейки. С този мотив Общинският съвет в Горна Оряховица затвори училище с вековна традиция и предизвика протест. Действието се развива в село Поликраище - едно от големите и живи села на България. Местните над 2000 жители са решени да възстановят просветната институция.

Аплодисменти за учителите навръх 24 май

Поликраище се намира на 10 км от областния център Велико Търново. Училището в селото е едно от най-старите в страната. Сградата му е на повече от век.

Проф. Георги Георгиев и неговата сестра Марияна живеят в Поликраище. Преподаватели са във Великотърновския университет. Разбирайки, че се подготвя закриване на училището, подемат кампания за неговото запазване. Инициират подписка, в която са се включили 646 души.

Правителството одобри 21 национални програми за развитие на образованието

„Имаме и пълната подкрепа от хористите от хор „Бодра смяна”. Те са 10 000 души”, казва проф. Георги Георгиев.

Въпреки депозираната в Общинския съвет подписка, решението за закриване е взето с аргумента, че в училището са записани само 33 деца, които дори не били от селото. Необходимият минимум бил 120 деца.

ОКОНЧАТЕЛНО: Учебната година приключва дистанционно и няма да се удължава (ВИДЕО)

„Не Общинският съвет закрива училището в Поликраище. Родителите от Поликраище направиха това нещо. Близо 60 деца от 1 до 7 клас учат в училища във Велико Търново и Горна Оряховица”, каза Иван Момъков, председател на постоянната комисия по образование в Общинския съвет в Горна Оряховица.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.