Един човек е загинал, а трима са ранени в Индианаполис

Нова безсънна нощ на протести разтърси Щатите. Един човек е загинал, а трима са ранени при безредиците в Индианаполис. 1400 души бяха задържани в 17 различни града при ескалацията на протестите, предизвикани от смъртта при арест на афромериканеца Джордж Флойд.

В Ню Йорк, Чикаго, Лос Анжелис, протестите ескалираха. „Останете силни, трябва да сме силни, да преодолеем всяко потисничество“, призова Камерън Хърт.

Въвеждат комендантски час в няколко американски града

В много градове на страната беше наложен полицейски час, като Атланта, която беше обхваната от безредици още в петък. „Колкото и зле да изглежда по телевизията, миналата нощ беше 10 пъти по-лошо“, коментира Кейша Ланс Ботъмс, кмет на Атланта. А властите призоваха към спокойствие.

В Остин, щата Тексас демонстранти блокираха движението. Полицията в Кливланд също съобщи, че огромно множество се е събрало по улиците. Протестиращи се събраха в непосредствена близост до Белия дом. Президентът Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс бяха във Флорида, за да наблюдават изстрелването на космическия кораб SpaceХ. “Както президентът даде да се разбере, ще почетем паметта на Джордж Флойд. Ще има правосъдие”, увери Майк Пенс.

Трети ден на безредици и сблъсъци в САЩ

В сърцето на протеста – Минеаполис – смъртта на 46-годишния Джоржд Флойд – невъоръжен афроамериканец при полицейски арест доведе до повдигането на обвинения на полицая, който го е задържал. Очаква се в близките дни да бъдат повдигнати обвинения и на още трима полицаи, участвали в ареста.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.