Разказ на двама от присъствалите на митинга

В неделя се навършиха 30 години от големия митинг на СДС на Орлов мост, провел се на 7 юни 1990-та. Иво Тодоров разговаря с двама от присъствалите на митинга. 

Юни 1990 година. Минали са само 7 месеца от падането на комунистическия режим на Живков. За средата на месеца са насрочени първите многопартийни избори в страната. На 10 и 18 юни трябва да се гласува за VII-то Велико Народно събрание.

Опозиционният тогава Съюз на демократичните сили свиква своя заключителен митинг преди изборите на 7 юни. Мястото е ключовото кръстовище в София - Орлов мост. Затворен е целият булевард - тогава още с името „Ленин”.

Още в ранния следобед множество граждани изпълват пространството около моста, съседните улици, „Борисовата градина“, балконите и покривите на близките сгради, за да присъстват на митинга. СДС е създаден само шест месеца преди това.

По онова време тя е само на 20 г. , но вече е говорител на СДС и нейният лик залива столицата от множеството предизборни плакати. Лиана Панделиева си спомня:

„Спомням си мига, в който се качих на сцената. Докъдето поглед стигаше, се виждаха хора. Слязох и почнах да целувам хората отпред. Те ме изтеглиха, вдигнаха ме  и започнаха да ме подават от ръка на ръка”, разказва тя.

Емблематичният митинг на 7 юни 1990 година продължава повече от 5 часа. Фоторепортерът рът Цветан Томчев нашумява тогава със снимката на младо момиче с насълзени очи, изписало на лицето си СДС, само че буквите са на обратно, понеже се е рисувала пред огледалото.

Въпреки милионният митинг на Орлов мост обаче БСП печели на изборите 211 от 400-те места. А СДС 144.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.