Съвети за правилно поведение даде експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев

Какво се крие зад предупреждението, че отново се очаква на много места в страната да има гръмотевични бури? Как да реагираме, ако небето "почернее” и над главите ни загърми и затрещи? И има ли безопасно място, където да се скрием?

Какво да правим при гръмотевична буря?

300 000 души в световен мащаб биват поразени от мълнии годишно. Експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев препоръчва при гръмотевична буря, ако сме на полето, да клекнем, защото по този минимизираме ефекта от падналата мълния и евентуално поражение.

„Поразен от гръм означава, че човек е бил под въздействие на електрически ток с големина от 10 000 до 30 000 волта, може и до 100 000 волта, съответно 200-220 000 ампера.Температурата е 30 000 градуса. Параметрите са такива, че човек би трябвало да се изпари, ако има пряко попадение”, обясни Калчев.

Мълния уби дете в Ботевградско

„В градска среда хората трябва да се приберат максимално бързо в затворено пространство. Не бива да са близо до електрически стълбове, метални парапети и прочие”, съветва Калчев. Той посочва, че вероятността от поражение от мълния е по-голяма в близост до водни басейни.