„Ако България влезе в чакалнята, това означава много по-добър кредитен рейтинг на българската държава", поясни министърът

„Оптимист съм, че до юли ще влезем в Банковия съюз”. Това заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му, ако България влезе в чакалнята на еврозоната, това означава много по-добър кредитен рейтинг за държавата. „Много повече инвеститори ще наблюдават страната ни с интерес", категоричен е министърът. 

„Една от основните цели на управленията през годините бе всъщност приемането на еврото като валута у нас. Разбира се, за да стигнем до това, трябва да извървим дълъг път. В момента вървим в правилната посока. Готови сме с изпълнението на всички онези мерки, които ще ни помогнат да влезем в чакалнята. Важно е да споменем, че през последните 10 години в нея няма никой. Имаме много работа по отношение на инфлацията. Днес видях икономисти, които казаха, че не сме изпълнили критериите. Важно е да се обърне внимание в кой момент трябва да бъдат постигнати дадените показатели. Имаме години, няма как от утре да се приеме еврото или да се вдигнат цените. В това отношение хората може да са спокойни”, поясни той.

ББР придоби акции от „Първа инвестиционна банка“ (ВИДЕО)

„В България ЕЦБ извърши няколко стрес теста и оценка на активите. Целта им е да се провери състоянието на банките у нас – както българските, така и международните. Важно е дали биха издържали на финансов и икономически стрес. 4 от тях минаха теста, а при 2 се наблюдаваха забавяния. За Първа инвестиционна банка имаше много голям напредък”, каза още Караниколов.

Според министъра заради пандемията в момента повечето инвеститори "са се отдръпнали и наблюдават". Караниколов обаче смята, че страната ни бързо ще възстанови БВП-то си и икономическия растеж. „България влезе в изключително добра кондиция в тази епидемия”, заключи министърът.

ЕЦБ: България напредва към еврозоната

Целия разговор гледайте във видеото.