Километрични опашки от коли и камиони се извиха на ГКПП „Кулата”

Тапи на границите с Румъния и Гърция. Граничните власти в Гърция затегнаха контрола за преминаване на българите. От вторник вечерта километрични опашки от автомобили и камиони се извиха на ГКПП „Кулата”. Опашки имаше и на ГКПП „Дунав мост”.

Километрични опашки на границата с Гърция тази нощ

Ситуацията на „Кулата” с всеки час ставаше все по-тревожна. Чакането беше изключително дълго, хората стояха по 4-5 часа, за да достигнат границата. Причината е решението на гръцките власти за 100% контрол на границата. Данните на всички преминаващи се записват на компютър, а с това се занимават само трима полицаи, които не могат да смогнат.

От българските власти поясниха, че са влезли в контакт с гръцките си колеги. В момента се водят преговори за облекчаване на режим, за да стане преминаването на пункта по-бързо.

 

Новият контрол на гръцките власти запуши „Кулата” още във вторник вечерта. Проверката на пункта се случваше много бавно, а колоната от автомобилите нарастваше постоянно. Плановете на хиляди се провалиха за една нощ, защото на „Кулата” опашката вместо да намалява, се увеличаваше и в малките часове на денонощието. В часовете преди обяд колоната достигна до 6 километра.

Българските власти обясниха, че забавянето е заради решението на гръцките власти да въвеждат всички данни на пътуващите на компютър. Това отнемало много време, а освен това гръцките полицаи били само трима. Много голям е броят и на сръбските туристи на границата. И тяхната проверка отнема много време, посочиха българските власти.  

Гръцките власти ще записват данните ни на границата

Усложнена беше и ситуацията на границата с Румъния. Тежкотоварни камиони блокираха пътя към Русе в сряда сутрин. Трафикът беше много сериозен. Драматична ситуация със затворения вход и изход на Русе от Силистра продължи до 10.30 часа сутринта. Камионите бяха спрели в продължение на 15 километра до близкия до Русе град Мартен.

 

Видео: Моята новина

4 платна, задръстени от автомобили, направиха влизането към Русе невъзможно. Причината -десетки камиони, струпани по пътя към граничния пункт. До напрежението се стигна заради големия трафик на тежкотоварни автомобили, които са двойно повече от обичайното. Още от сряда полицията е започнала да ги спира при Бяла, но през нощта повечето камиони са тръгнали към Русе. Така опашката се изви близо 20 км преди граничния пункт.

А докато пътят за Русе бе блокиран и полицията насочваше колите по обиколни маршрути, много хора закъсняха за работа.

Репортер: Наталия Йорданова, Антон Чавдаров

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.