Повече от половината българи не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19

Над 1 600 000 от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Малко над половината (53%) от тях ще изберат българското Черноморие.

Това показва проучване на социологическа агенция „Тренд”, проведено сред пълнолетното население на страната. Методът на регистрация е пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”. Проведени са 1 008 ефективни интервюта с лица 18+. Периодът на провеждане на изследването е 1-7 юни 2020 г.

На Черно или Бяло море?

Повече от половината българи (55%) не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19, показват още данните.

„Наблюдава се, че публичното говорене за коронавируса не е оказало чак такова влияние върху българите. От тези, които казват, че не планират почивка това лято, едва 12% посочват, че решението им е заради коронавируса”, коментира Атанас Стефанов от социологическа агенция „Тренд”.

Може ли да бъде спасен летният сезон?

„В сравнение с миналата година, по-малко хора ще пътуват в чужбина и това е напълно логично заради ситуацията с COVID-19. Според мен не би следвало да има дебат дали трябва да се промотира родното Черноморие или не, защото всяка страна се очаква да развива своя туризъм”, каза още той.

По думите му тази година се наблюдава увеличение и на хората, които ще предпочетат да почиват в планината.

Проучването за нагласите на българите към летния туристически сезон е направено от социологическа агенция „Тренд”. Проведено е сред пълнолетното население на страната. Методът на регистрация е пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”. Направени са 1 008 ефективни интервюта с лица 18+. Периодът на провеждане на изследването е 1-7 юни 2020 г.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.