Как хотелиерите ще се грижат за сигурността на гостите?

Няма коронавирус. Това е мото 2020 за хотелиерите в гръцкото градче Ставрос. И наистина точно в това населено място няма регистриран случай на COVID-19. А хотели, барове, ресторанти и плажни заведения опитват ясно да акцентират на хигиената, чистотата и сигурността. Защото от първата активна седмица на летния сезон гърците са готови с ясна стратегия - през лято 2020 ще привличат туристи, не толкова с цени и условия, колкото с максимални гаранции, че ще предоставят море, а не коронавирус.

 „Всеки служител по почистването е сертифициран, че може и знае как да използва дезинфектанти. Новото нещо е,че почистваме всичко в стаите с парочистачки. Ние почистваме с пара всяка повърхност, всички текстилни изделия - матраци, завивки, спално бельо и т.н. Всяка стая се проветрява за около час. Цялата процедура гарантира, че всичко е 100 % чисто и никакъв вирус не може да остане върху повърхностите. Служителите, които приготвят стаите, носят предпазно облекло, маски, ръкавици. Почивките ще бъдат регулирани, няма да имат право на такива, докато почистват стаите или имат контакт с гостите. Взели сме различни мерки - в градината отвън, например, сме разделили масите, като сме осигурили нуждата от дистанция. Преподредили сме и рецепцията, така че местата за сядане са раздалечени. Опитваме се да се уговорим с нашите гости да пристига по различно време, така че да не се струпват много хора на рецепцията”, каза собственикът на хотела Теодосис Стоицас.

ПЪРВИ УИКЕНД БЕЗ КАРАНТИНА: Затруднен ли е трафикът към Гърция?

На плажа гърците гледат да не изневеряват на себе си. И всячески държат духа си висок - винаги с музика, но и отново с ръкавици, дезинфектанти и  маски. Все пак всички усещат, че сезонът не започва добре.

„Чакаме, за да видим какво ще стане дали чуждестранните туристи ще дойдат. Ситуацията не е много добра, но това, което можем да направим е да чакаме. Но не е това, което очаквахме. През годините винаги сме имали туристи от Сърбия, България, Румъния и Унгария. А Ставрос е тихо градче, харесва се. Има и планина и море”, каза сервитьорът Анастасиос Карагесос.

Туристите на плажа са осезаемо по-малко в сравнение с други години. Но са все така доволни от избора си да почиват в Ставрос.

„Въпреки всичко, което казва нашият министър-председател, рибата в Гърция все пак си остава по-прясна, отношението към клиентите е много по-различно, много по-добро”, споделя Гергана Георгиева.

"Тренд": Повечето българи ще изберат родното Черноморие

Туристическият бранш в Гърция в момента изглежда обнадежден от подкрепа на държавата.

„Намалиха ДДС-то на определени стоки, които са необходими на хотелиерите. Освен това имаме ясни правила какво трябва да спазваме. И съм много доволен, че се постави здравето и безопасността на първо място. Всички в бранша - хотелиери, служители трябва да преминат през онлайн обучение затова как да предпазят себе си и гостите при така създалата се ситуация. След това знанията се проверяват с въпросници, на които трябва да се отговори”, поясни Стоицас.

„Наистина има отстояние между масите, бяхме вече в няколко магазина спазва се дистанция. В по-малките магазинчета хората се изчакват,за да влязат”, разказа Георгиева.

В Гърция очакват и силно се надяват сезонът да се раздвижи през юли и август - дотогава браншът се надява да е убедил всички, че е безопасно да се почива в Ставрос и околните градчета.

„Смятам, че след като посрещнем първите гости тази събота и неделя и те се завърнат по родните места и разкажат, че всичко е наред, това ще помогне на хората да се решат да пътуват. Това, което мога да кажа е, че през юни цените са малко надолу спрямо миналата година. И са нормални. През юли и август обаче търсенето се увеличава и ще бъдат по-високи. Нека кажем, че цените започват от 30 евро през юни и стигнат до 60 евро за вечер през юли и август, но зависи и от стаята - дали е луксозна, ще бъде ли включена закуска, или не”, каза още Стоицас.

У гърците оптимизмът трудно изчезва. Убедени са, че ще преминат дружно през трудните моменти. И след кризата, вълните към брега, напоени с мелодията на онази, романтичната, гръцка музика пак ще носят усещането за свобода.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.