Различни източници измерват силата на земетресението от 7,1 до 7,7 по Рихтер

Българи- близо до епицентъра на силното земетресение, което разлюля Мексико. Трусът от 7,4 по Рихтер доведе до смъртта на петима. 30 са ранени.

Десетки се водят изчезнали в руините на срутени сгради. По последна информация няма данни за пострадали наши сънародници. Видеа, направени в момента на труса показват как земята се отваря, високи сгради се люлеят във всички посоки, а водата, излиза от басейните.

Вой на сирени предупреждава секунди преди труса за идващата опасност  и хората панически излизат по улиците. Именно алармата е спасила хиляди човешки животи, казва посланика ни в Мексико Валентин Модев.

Има загинали при силното земетресение в Мексико (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В цялата страна действа подобна система, тъй като Мексико е земетръсна зона. Алармата прозвуча почти една минута преди самото земетресение, което даде възможност на хората да излязат спокойно и това даде предпоставки за по-малко жертви”, обяснява Модев.

Българката Катерина Христова чува алармата от 26-тия етаж на небостъргача, в който живее.

„Сърцето започва да бие, краката започват да треперят, защото все пак това са много етажи. Това е едно чувство, че всичко се мести, всичко се люлее и ти продължаваш да вървиш, защото не можеш да останеш горе, не знаеш дали ще дойде следващият сблъсък”, разказва тя.

Заради паниката никой не е мислил за  социална дистанция, разказва Катерина.

„Много хора забравиха да си вземат маските. Бяхме на улицата около един час останахме”, казва Катерина.

Веднага след земетресението посолството ни в Мексико откри горещи телефони за връзка с българите, имащи нужда от помощ и съдействие.

„Един позитивен сигнал за нас е, че за последните 24 часа няма обаждания от наши сънародници, което за нас говори, че нямаме пострадали”, каза Модев.

7,4 по Рихтер разтърси Мексико (ВИДЕО+СНИМКИ)

Различни източници измерват силата на земетресението от 7,1 до 7,7 по Рихтер.

„За радост, няма тежки поражения. Някои срутвания, паднали покриви и стени, но нищо по-сериозно. Обектите от стратегическа важност не са засегнати. Пристанищата, летищата, рафинериите и ВЕЦ-овете са в добро състояние”, заяви Андрес Обрадор.

Не може обаче да се каже същото за домовете на хиляди хора като Висенте.

„Всичко в къщата ни е повредено,  всичко, което сме градили в живота си, вече го няма. И сега чакаме да видим какво следва, защото не можем да живеем повече в тази къща. Загубихме всичко в един миг, донесен от природата”, казва той.

След мощния трус последва ново предупреждение - този път за цунами. Прогнозите за приливна вълна, достигаща до 3 метра височина, не се сбъднаха. Въпреки това хората са призовани да не се приближават до брега.