Отговор на този въпрос дават изпълнителният директор на фирмата - изпълнител и строителния надзор

Срутването в тунел „Железница”, при което пострадаха трима работници, не е могло да бъде предвидено. Това заяви в предаването „Здравей, България” изпълнителният директор на фирмата – изпълнител на проекта Стефан Тотев.

Трима работници бяха затрупани в тунела „Железница” (ВИДЕО+СНИМКИ)

В сряда там трима работници бяха затрупани. За щастие, състоянието им е стабилно, а властите започват проверки на съоръжението. Много динамична геология, проливни дъждове и малшанс. Така описват причините за инцидента в тунел Железница от фирмата изпълнител. И добавят - срутването на скалната маса е било невъзможно да се предвиди.

„В момента сме на 540-ия метър. Много тежка геология, скалата е изключително ронлива. Проливните дъждове от последния месец също допринесоха до това лошо стечение на обстоятелствата. Въпреки мерките, които вземаме, се случват такива неща. Това са обекти, които са много тежки за изпълнение”, обясни  изпълнителният директор. 

 

Тотев е категоричен, че в случая не се разчита на късмет, а работещите в тунела не могат да са сигурни какво ги очаква на следващия метър. 

То е станало в укрепващ се участък при полагане на рамка, уточни Тотев. „Малшанс за колегите. Надявам се всичко да завърши добре за тях. Направили сме допълнителни инструктажи. Тук сме спазили всички необходими мерки”, допълни той и обеща фирмата да спази всички евентуални нови предписания.

Методът, по който се прокопава тунелът няма да бъде променян. И занапред ще се копае по около метър напред, а веднага след това ще се слагат рамки за укрепване, заляти с бетон.

Борисов край тунела „Железница”: Инцидентът е случайност, предизвикан е от дъждовете (ВИДЕО)

 

Стефан Тотев обясни, че има начин хората, които попаднат в аварийна ситуация в тунела, да излязат от него. „Има връзка между двете тръби и може да бъде използвана”, поясни той.

„Методът е най-удачният за геоложките условия. Проблемите идват от различната геология на терена и лошите метеорологични условия. Всички проектни решения се спазват. Всички технологии са такива, каквито са предписани”, каза Николай Костурков, представител на строителния надзор.

 

 

Скалната маса е затрупала работниците до раменете. Сред тези, които веднага са започнали да изваждат колегите си е и Здравко Мъхев.

"Не беше трудно да ги открием, хората се виждаха. Мога да кажа, че това също ни помогна за по-бързото изваждане.Тука няма геройство, тука всички сме еднакви, до един. Просто един миг, нищо друго", сподели той.

Oчакват се резултатите от  проверката на експертната комисия. Работата вътре в тунела е подновена. 

Още по темата гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.