Тома Биков припомни, че народните представители имат и задължения

Бурни реакции в парламента след наложените глоби от РЗИ за неспазване на противоепидемичните мерки. Ден, след като бяха показани видеокадри на народни представители, които не носят маски, депутатите спориха за това дали трябва да слагат предпазни средства и дали медиите нарушават правата им.

Глобяват премиера и всички журналисти без маски в Рилския манастир

Заседанието започна с остри критики към медиите, след като вчера разказахме за народни представители, които присъстват на заседанията без маски. Това според депутата от БСП Валери Жаблянов  уронва престижа, както на народните избраници, така и на институцията, и е вид терор.

„Настоявам ръководството на Народното събрание да направи всичко възможно да се прекрати електронния терор върху народните представители, тяхното дискредитиране в телевизии и други средства за информация. Подборното снимане, неуместното показване и нанасянето на морални и други щети върху отделните народни представители”, заяви той.

РЗИ: Част от депутатите в пленарната зала са нарушили здравните мерки

Позицията на Жаблянов не срещна подкрепа от страна на мнозинството.

„Не смятаме, че снимането на депутати без маска е издевателство над народните представители и че е подборно. Снимани са хора без маски. Половината ваша парламентарна група беше без маски”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

 

 

Жаблянов не се съгласи. И в желанието си да затвърди тезата си наруши правилника за работа на парламента  под погледа на председателстващия. Ситуацията доведе до още критики- и към Жаблянов, и към председателстващия.

Спорът с маски или без маски в парламента приключи. А нарушителите от заседанието в сряда ще бъдат глобени с по 300 лв от РЗИ. 

Почти от самото начало на пандемията Народното събрание е в извънреден режим на работа. Така работят и медиите вътре. Достъпът на журналистите до депутатите е силно ограничен заради коронавируса и тяхното работно място е в зала "Запад".

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.