Новата рубрика на Ники Василковски

От днес всяка събота, освен да ни информира за времето, Ники Василковски ще ни показва и малко познати и живописни места в България. Диви маршрути, които обикновено остават извън нашите планове за разходки.

Диво, епично красиво и почти неопетнено от човешката ръка място. Малко познат пролом по един от притоците на река Ерма, ограден от внушителни скални масиви, издълбан от бесните води на река Ябланица.

Отправната точка към ждрелото е село Банкя, само на 7 километра от град Трън, 50 километра от Перник и на 80 километра от София. В самото начало на селото намираме пътеката покрай последните къщи към река Ябланица.

Към каньона за половин час потъваме в гъста прохладна гора, която на моменти напомня на детска приказка. След последните дървета пътят криволичи по открита площ с още по-гъста водолюбива растителност, докато пред нас се покаже реката и първия от емблематичните за това място дървени мостчета.

Оттук нататък по 2-километровата екопътека маршрутът става по-тежък. Пътеката е по каменист, пресечен терен с резки и стръмни изкачвания и слизания. По местата, където пътят пресича реката са изградени тесни, дървени мостове, по които минаването е направо екстремно преживяване.

Тъкмо когато вече сме изморени и се чудим дали да не хващаме пътя наобратно, пътеката ни извежда на брега на Зелени вир. Райско кътче, изсечено между скалите, над което продължават да се вият мостове и дървени стълби.

Над Зелени вир изкачването става още по-трудоемко. Мостът над реката предлага омагьосваща гледка към девствената планинска природа наоколо. Бързо стигаме до едно от най-приказните места - дървен мост, закрепен върху скалата, който виси над бушуващите води, рисувайки пейзаж от филма “Игра на тронове”.

Екопътеката в Ябланишкото ждрело определено не е за всеки. Най-стръмните участъци изискват яки крака и здрави обувки. За по-малки деца тесните мостчета могат да са опасни. От друга страна ждрелото е леснодостъпно и сравнително близо до основното шосе от Перник към Трън.