ЕС има желание да покаже готовност за действие, заяви Иван Кръстев

„Виждаме доста амбициозен бюджет на ЕС. Сумата от 1 трилион и над 100 милиарда евро, които представляват над 1% от прогнозния БВП на ЕС, това вече е амбициозна цел и желание на ЕС да покаже готовност за действие”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” Иван Кръстев, експерт в Европейския парламент.

Борисов: Фондът за справедлив преход на ЕС трябва да бъде по-гъвкав

Той не очаква сериозна опозиция в преговорите, каквато в началото беше декларирана от страни като Швеция или Нидерландия.  

„Става въпрос за това дали ЕС в момент на криза, която е твърде рано на оценим дори какви ще бъдат нейните икономически последствия. За съжаление аз съм песимист и очаквам, че ще са много по-тежки от това, което виждаме в момента като прогнози”, заяви още Кръстев.

Той коментира, че след това, което се е случило на италианската и испанската икономики, въпросът в момента е къде да отиват инвестициите. „Тук ние отсъстваме от дебата. Затова казах, че промените не са само количествени. Да, ще има повече пари. За България ще има повече пари, както от страна на бюджета, така и България ще е един от основните бенефициенти от фонда за възстановяване. Имаме основание да бъдем доволни от тези предложения на Комисията. Въпросът е как ще се възползваме от тях”, коментира Кръстев.

„Голяма част от западноевропейските страни настояват за ново качество на инвестицията. Комисията говори за устойчив и приобщаващ растеж”, коментира още Иван Кръстев. И изрази притеснение, че страната ни няма готовност за тези приоритети.

Още гледайте във видеото 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.