В района бяха загробени над 60 тона отпадъци

 Багери разровиха тоновете боклуци, открити край Червен бряг. Предполага се, че това са опасни отпадъци, внесени и от чужбина. Засега проверката ги свързва с разследването срещу братята Пламен и Атанас Бобокови, които са обвиняеми, като част от група за търговия с боклук.

 

 

Според прокуратурата има връзка между заровения боклук  и досъдебното производство срещу Братята Бобокови.

Първоначалният анализ сочи, че в ямата са заровени над 30 тона отпадъци, включително и части от акумулаторни батерии. На място са измерени ниски нива на радиация, които не са опасни
за здравето и околната среда. Предстои сметището да бъде разровено и всичко да бъде извозено от землището на града.

 

Видео: БГНЕС

Свързани ли са с групата за търговия с боклук откритите отпадъци в Червен бряг?

Същото ще се прави и на друго подобно сметище – край близкото село Рупци, където също има струпани подобни отпадъци.

От рано сутринта на мястото има представители на почти всички държавни институции – полиция, прокуратура и здравни власти. Беше направено замерване на радиацията. По информация на NOVA радиационния фон в района е нормален.

 

 

Бяха измъкнати и 4 денка, които бяха отворени от прокурорите. Към този момент от държавното обвинение не дават подробности за тях. Предположенията са, че става дума за акумулатори. Предстои боклукът да бъде натоварен на камиони и да бъде транспортиран.

„Няма да допуснем България да бъде сметище”. Това написа главният прокурор Иван Гешев в личния си профил в Twitter.

 

„Наскоро един политик заяви, че бизнесът напускал България. Ако тези „бизнесмени“ са хората, които тровят земята и въздуха на нашите деца, да заминават, само че преди това ще направим всичко възможно, да бъдат осъдени. Няма да допусна страната ни да бъде сметище!”, написа Гешев.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.