Това съобщиха от прокуратурата

Част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли 2020 г. в землището на гр. Червен бряг, област Плевен, са внесени от Словакия и Румъния. Това съобщиха от прокуратурата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

При извършения оглед под ръководството на Специализираната прокуратура в силажни ями на бивше ТКЗС бяха открити над 30 тона отпадъци, част от които генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица А.Б. и П.Б.

Първоначалните данни сочат, че отпадъците включват части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. В района бяха измерени ниски нива на радиация, които според експерти не са опасни за здравето и околната среда. Има основания да се предполага, че отпадъците са били загробени там преди около 4-5 години. Според първоначалните данни те не подлежат на последваща преработка.

Продължава изравянето на опасните отпадъци, открити край Червен бряг

Такива отпадъци, загробени в изкопни ями с дълбочина 3 метра, са открити и в землището на с. Рупци, община Червен бряг, област Плевен. Предстои установяването на тяхното количество, произход и съдържание.

Действията по разследването в землището на гр. Червен бряг продължават. Ще продължат и действията на прокуратурата на територията на всички общини в страната, където има вероятност да са незаконно загробени опасни отпадъци.

„Денковете са се разпаднали. Смесена земна маса с отпадъци е, което означава, че изгребването трябва да стане сериозно и до дъно. След това ще вземем проби от всички места съвместно с РИОСВ, за да сме сигурни, че всичко е наред”, заяви кметът на Червен бряг Цветан Костадинов.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си