Главният прокурор даде специално интервю за "Здравей, България"

Върховната административна прокуратура ще назначи проверка на министъра на културата Боил Банов и ще сезира Спецпрокуратурата за извършени според нея престъпления. Те касаят документи, издадени от министерството, за строителството на небостъргач, който се издига на около 50 м от културен паметник. Това съобщи в ефира на "Здравей, България" главният прокурор Иван Гешев. Според подадени сигнали при строителството на въпросната сграда са погубени ценни археологични артефакти. 

„Не съобразяваме действията на прокуратурата с изявления на политици или с политически последствия. Не се страхуваме, не се срамуваме и държим българските граждани да знаят истината. Това е начинът да се повиши доверието в съдебната власт”, каза още Гешев.

БУРЯ В ДЪРЖАВАТА: Акции и арести в президентството (ОБЗОР)

Коментарът му дойде по повод мнението, изразено от някои граждани, че акцията на прокуратурата в Президентството е дошла, веднага след като Радев е поискал сваляне на охраната на НСО за Ахмед Доган и Делян Пеевски. Часове след началото на акцията и извършените арести на „Дондуков” 2, пред сградата се състоя протест. Държавният глава излезе при демонстрантите и с изявлението си призова за „прогонване на мафията от прокуратурата”.

„Президентът явно нещо се е объркал – най-голямата мафия във всички държави е в политиката”, допълни Гешев. И коментира, че според него държавният глава се „катери върху гърба на прокуратурата, за да постигне някои елементарни, дребни политически успехи преди предстоящите избори”.

Гешев: "Бели бизнесмени" тровят децата на България

Гешев определи като „откровени лъжи, манипулации, хибридни атаки” твърденията, че прокуратурата може да се организира и да извърши подобна акция за броени часове. И отбеляза, че едно от разрешенията за претърсванията на „Дондуков” 2 е издадено още в неделя, а останалите – в понеделник или вторник.

 

 

Обвинител номер 1 бе категоричен, че докато той е на този пост, „прошка няма да има за никого, нито двоен стандарт”. 

„Определям действията на президента като тъжни. Той се присъедини към редиците на атакуващите прокуратурата, поведени от Иван Костов”, коментира Гешев.

Той заяви още, че няма намерение да се оттегля. „За какво да подавам оставка? За това, че си върша работата? За това, че десетки недосегаеми олигарси са в ареста или се срият в други страни? За това, че телефонните измами почти спряха?”, коментира главният прокурор. И добави: „Единственият недосегаем човек в България е президентът, докато Конституционният съд не се произнесе”.

Прокуратурата ще поеме своята лична отговорност за борбата с престъпността. Но и други инситуции трябва да си свършат работата. Ще дадем всичко от себе си, защото това е в името на нашите деца", категоричен бе обвинител номер 1.

По-късно през деня Гешев направи изявление пред медиите в Съдебната палата.

"Институцията Прокуратура на Република България беше подложена на безпрецедентен натиск от страна на президента Румен Радев и обслужващи го формации", каза той.

"Радев трябваше да олицетворява единството на нацията, но когато слезе при ДСБ, Да, България, БСП, Мая Манолова, защото тя не е създала формация, Радев се превърна в обикновен политик от времето на прехода", посочи главният прокурор.

"Българските прокурори се гордеем, че работим за българската нация, а не за корумпираната олигархия. Ще продължим да работим по същия начин и няма да ни спрат милиардите на олигарсите. Прокуратурата е друга, времето на двойните стандарти свърши", каза той.

Гешев заяви, че е време в затворите да влязат олигарсите, които ограбиха българите.

"Няма да позволим да се градят политически кариери и проекти, включително и от Радев, като се руши държавността. Вчера Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия, нещо, което не си позволи дори Иван Костов. Радев се съюзява с олигарсите и политиците, които ограбиха българският народ", заяви Гешев.

"Вчера Радев цитира съдия Фалконе, който се е борил с политическата мафия, точно с тази, с която се съюзява Радев. Прокуратурата не раздава присъди, присъдите ги издава българският съд. Той също трябва да си поеме своята отговорност, както го е направила прокуратурата. Тя работи само върху събрани доказателства за извършени престъпления. Всеки български гражданин няма нужда да се притеснява, ако си плащат данъците. Имат притеснение тези, които тровят децата ни с олово. И не българската прокуратура е тази, която си кореспондира с тях", заяви Гешев.

Той призова Радев да избере дали иска тъмнина или светлина. Гешев поиска от президента да даде ясен отговор дали е знаел за дейността на собствениците си съветници и секретари.

"Единственият недосегаем човек в България е именно президентът, според Конституцията ни. Ще изчакаме и ще уважим решението на Конституционния съд за неговия имунитет. Ние ще сме готови да изчакаме и приключването на неговия мандат. Радев уронва престижа на цялата държава с твърденията си, че Прокуратурата е мафия", категоричен е Гешев. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.