Темата коментират Виктор Лилов и Стефан Ташев

Напрежението в инсталацията е толкова голямо, че изгарянето на три бушона няма да спаси нищо. Хората искат оставка на правителството и няма да ги спре нищо друго, смята Виктор Лилов, който е един от участниците в протестите.

Без ескалация на напрежението приключи седмият ден на протести в София

Според него е много странно защо кабинетът осветява точно тези министри като свързани с ДПС. Той е на мнение, че структурите на ГЕРБ имат по-сериозни мотиви за оставките на Горанов, Маринов и Караниколов.

"Прави се реверанс към протеста, но не мисля, че ще реши някой проблем. По тези съмнения трябва да си отидат и други хора. Само като се погледне какви хора назначи служебният министър Пламен Узунов по време на служебното правителство на Румен Радев и по какъв модел, си задавам въпроса - защо и той не подаде оставка", заяви разследващият журналист Стефан Ташев.

Седма поредна вечер на протести в София и други големи градове (ВИДЕО+СНИМКИ)

Лилов е категоричен, че докато Борисов, цялото правителство и главният прокурор не подадат оставки, никой няма да си отиде от площада. Според него причините са протестите се крият в трупано през годините напрежение. Ташев обаче смята, че акцията на прокуратурата в президентството е предизвикала недоволството.

"Тогава президентът излезе и каза: "Мутри, вън!". Чудесно. Но сега като гледам протеста, виждам следните хора - Румен Петков, който подаде оставка след среща с братя Галеви; в президентството стои Александър Малинов, който е началник на стратегическия съвет на президента. Протестът тръгна отгоре. През 2018 г. протестите за цените на горивата тръгнаха след една реч на президента. Те се окървавиха и премиерът подаде оставка, сега се прави опит за същото. Не мога да говоря за сценарии, но е факт, че има напрежение в хората", смята журналистът.

Горанов, Маринов и Караниколов депозират оставките си днес

Според Лилов това, че в протестите участват бивши политици, не означава, че те са режисьори и кукловоди.

"Всеки има право да протестира. Според мен е абсурдно хора, които протестират срещу мафията, да искат да бъдат асоциирани с човек, който е заподозрян в извършване на престъпление. Тези твърдения, които се разпространяват, целят опорочаване на хората, участващи в протеста", каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.