Това каза той след срещата си с германския си колега Анегрет Крамп-Каренбауер

Нямаме намерение да намаляваме бюджета на армията заради COVID-19. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след срещата си с германския си колега Анегрет Крамп-Каренбауер, която е на посещение у нас, предаде БГНЕС.

Борисов се срещна с лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер (ВИДЕО)

Каракачанов обясни, че са обсъдили редица въпроси, сред които и възможността наши военни да се обучават в Германия, актуалните заплахи, пред които е изправен Европейският съюз и др.

„Срещата беше ползотворна. Обсъдихме и двустранното сътрудничество в областта на отбраната между България и Германия. От 2016 г. има споразумение за сътрудничество между двете министерства. Отчетохме свършеното по него за тези 4 години. Набелязахме някои сфери, в които може да го активизираме допълнително”, каза министърът и добави, че са обърнали внимание и на германското европредседателство.

„Споделяме едни и същи виждания по отношение на необходимостта от интеграцията на Западните Балкани, но след изпълнение на необходимите условия, които са поставени, даже бих ги нарекъл изисквания, които са поставени към тези държави, като Албания, Северна Македония”, коментира още Каракачанов.

Снимка: БГНЕС

Той каза, че са обсъдени и двата проекта по ПЕСКО, като германският му колега е предложил да работят и по трети, свързан със санитарните части, в условията на пандемия и ролята на военната медицина в справянето с този проблем.

Каренбауер и Красимир Каракачанов увериха, че ще продължат да работят по темите и да си сътрудничат. Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че иска да засилят сътрудничеството си в областта на отбранителната промишленост.

„В скоро време група от български експерти ще дойде в Берлин, за да се запознае с нашите възможности и да видим къде може да работим с общи проекти. Един от приоритетите на германското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде разработването на стратегически компас. Първата стъпка ще е анализ на актуалните заплахи в Европа”, обяви немският министър на отбраната и благодари на Каракачанов за направения анализ на Балканите и региона в контекста на Западните Балкани.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.