Страната въвежда допълнителни карантинни мерки

Държавите с повече от 1 милион заразени с коронавирус вече са три. Индия днес влезе в черния списък. Само в Съединените щати и Бразилия има повече носители на вируса. Особено тежко е положението в Америка, където отново поставиха печален рекорд - повече от 78 хиляди нови случая за едно денонощие.

267 са новите случаи на COVID-19 у нас

Необичайни мерки се взимат за борба с вируса в Индия. Като опитите да се направи дезинфекция на цели квартали със самоделни машини. Както броя на новите случаи, така и броя на починалите бяха рекродно много днес. Това наложи нови карантинни мерки, включително в дълбоката провинция, където има цели градове под пълна блокада.  „Трябва да променим навиците си. COVID-19 може да си тръгне само ако сме дисциплинирани. Ако се отпуснем, броят на заразените ще продължи да расте. 32 хиляди на ден е много притеснително”, коментира Рави Малик, бивш секретар на сдружението на лекарите в Индия.

ПОРЕДЕН ПЕЧАЛЕН РЕКОРД: В САЩ регистрираха 75 000 нови случая на COVID-19

Но никъде положението не е по-тежко от Бразилия. Страната регистрира 2 милиона заразени, при население 6 пъти по-малко от това на Индия. "Никога не може да се подготвиш за момента, в който ще загубиш родител. Но това, че COVID-19  ми отне майка ми, прави изживяването още по-болезнено", каза Рафаел Реис.

Броят на починалите наближава 80 хиляди. В многомилионния Сао Пауло се видяха принудени да изравят мъртъвци, за да освободят място за новите. Хора, чийто близки са починали преди повече от 3 и половина години, бяха приканен да вземат обратно останките им.

Барселона - отново под карантина

А Русия обяви, че са готови да започнат масовото производство на ваксина срещу коронавируса. Планира се производството на 30 милиона дози още до края на 2020-та. Русия вече завърши първия етап на тестове върху хора и се готви за втори, много по-мащабен. „Ваксината „Гамалея” показва много добри резултати. В третата фаза на нейните изпитания ще участват няколко хиляди души. Не само в Русия, договорили сме клинични изпитания в няколко страни”, поясни Кирил Димитриев, директор на инвестиционен фонд

Руските учени казват, че ваксината няма установени странични ефекти. Тя успява да предизвика реакция на имунната система на човека, но все още не е установено колко силна е тази реакция.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.