Най-много положителни проби има в столицата

95 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие след направени 3 155 теста.

За последните 24 часа са излекувани 25 души, а общият им брой вече е 4 106. Починалите от инфекцията са 300, След като за последното денонощие е починал още един пациент.

Расте броят на новозаразените млади хора у нас, показват данните. Носителите на вируса, които са на възраст до 30 години, вече са близо 30% от всички заразени българи. Или в цифри - над 2 хиляди случая. Най-много остават заразените между 50  и 60 години.

В момента страната ни заема 3-то място в Евросъюза по вероятност от зараза с COVID-19. Данните са на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Преди нас са само Швеция и Португалия. анализът е на база ускорение на случаите с над 40 на 100 000 души от населението.

Това накара още държави да наложат по-строги правила за българите, които ги посещават. чехия иска отрицателни тестове за коронавирус от българските работници. От вчера Литва забрани влизането на своя територия на  пристигащите от България. А до 31 август, освен  направен PCR тест, всички пътуващи от България към гърция трябва да попълват и електронни формуляри.

От днес българските работници в Чехия ще представят на работодателя си отрицателен тест за коронавирус, ако са били в България. Пробата обаче трябва да е взета в Чешката република, а не у нас.

Засега изискването за PCR тест не важи за българските туристи, посещаващи Чехия. Туристите, които отиват в Гърция обаче вече ще имат още едно задължение, освен да се тестват. Ще е нужен и електронен формуляр - така нареченият PLF - попълнен най-късно ден преди пристигане в страната. А от полунощ във вторник влизането в Гърция по служебни и семейни причини ще става само през пунктовете Кулата и Маказа.

Големият брой новозаразени млади хора се дължи именно на повечето морски пътувания и отварянето на местата за забавление и спорт, смятат лекарите. „Това, което виждам е някак си поведение, което иска да покаже, че младите не може да се заразят, поради което един вид протестно не носим маски като правило", коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Страната ни все още е далеч от достигане на лимитите на здравната система, успокои пулмологът.  „Ние имаме 40 хиляди легла в България, от които само около 600 са заети от коронавирусни пациенти. Но това, което е съществено е персоналът, който обслужва тези легла. Честотата на тази професия сред заразените е необичайно висок процент. Просто медиците са поставени в особено опасни условия и дори малки грешки се наказват със заразяване”, допълни д-р Симидчиев.

От заразата се страхуват и санитари от болницата в Перник. Те твърдят, че нямат достатъчно предпазни средства за защита и сами купуват маските си. Санитарите твърдят и че не са получили премията от 1000 лв за работата си с болни от коронавирус.

А днес Министерският съвет стана поредната институция със случаи на инфекцията сред служителите си. С положителна проба са двама от тях.  Започна тестване на останалите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.