Изкачването е част от благородна кауза

Футболната звезда Христо Янев стигна до сърцата на стотици българи. Бившият футболист покори най-високия връх в Западна Европа - Монблан. Целта му е да популяризира каузата си за изграждане на специализиран център за деца с аутизъм.

Христо Янев изкачи заветните 4809 метра заради децата, които се нуждаят от по-специални грижи. А от върха призова и други да ги подкрепят. Бившят футболист атакува най-високия връх в Западна Европа с една единствена цел, а тя е създаването и оборудването на на терапевтичен център за деца с проблеми в развитието и комуникацията. „Да дадем възможност на децата да получат най-добрата помощ,която могат да имат. Да получат развитието,което заслужават. Да дадем равен шанс на тези дечица”, призова Янев.

И макар в спортната си кариера да се е изправял пред много  предизвиктелства, изкчаването на Монблан се оказва най-голямото изпитание за ума и тялото на бившия футболист.  „Това е най-тежкото нещо,което съм правил през моя живот ,тук се изисква много психическа и физическа устойчивост и воля и най-вече да преодолееш себе си, защото имаше моменти, в които буквално блокираш там горе”, коментира спортистът.

Жестът трогва много хора и най-вече тези,които всекидневно се борят за по-доброто бъдеще на децата. Сред тях е Кристина Картунова, чийто син е аутист.  „Това е невероятно, не знам някой да е правил такова нещо.  Дори само това, че дава гласност на проблемите ни прави по-щастливи”, коментира тя.

Идеята прегръща и Светлана Картунова, която от дълги години работи с деца с проблем в развитието. Именно нейната помощ търси Христо за своята кауза. „Преживявам всеки ден щастието, че това се случва. И се радвам, че ще бъдем заедно в това”, сподели Светлана.

Плановете са да бъдат използвани най-модерените терапевтични техники, а  родителите да бъдат неделима част от този порцес.

А изкчаването на Монблан е само една от многото стъпки, които Христо е готов да направи за сбъдването на своята мечта. „Почувствах се много щастлив. В интерес на истината ми идваше да се разплача. Веднъж в живота си ще имам възможността да направя нещо смислено, нещо,което да остане в бъдещето”, заключи бившият футболист.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.