Те призовават всички, които имат информация за бедстващите птици, да подават сигнали

Спешна помощ за малки прилепи, катастрофирали при първия си опит за летене, осигурява природозащитна фондация. Тя е съставена от доброволци, които са се ангажирали да спасяват, лекуват и да се грижат за пострадалите животни. Природозащитниците призовават всички, които имат информация за бедстващи прилепи, да подават сигнали.

Големите горещини влудяват прилепите

Как трябва да се постъпи в ситуацията, в която намерим пострадал прилеп, обяснява Валя Крушкова от фондация за защита на прилепите. „Прилеп през деня, на земята, означава че има проблем. Това е момент, в който е хубаво да се потърси помощ. Диво животно обаче не бива да се пипа с голи ръце. Ако хората видят подобен случай, нека да потърсят специалисти, които се занимават с това. Не опитвайте да ги отглеждате, спасявате или каквото и да е било с тях. Прилепите са доста различни от всички животни, освен това е абсолютно забранено хора да ги пипат”, каза тя.

Крушкова уточни, че в България виреят около 32-35 вида прилепи. Всички те се хранят само с насекоми и не биха навредили на човек.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.