Лошото време ги прави дезориентирани

Обитатели на региони северно от Сидни в Австралия са получили предупреждение да внимават за потенциални нападения от прилепи, тъй като големите горещини напрягат животните и ги подтикват да драскат и хапят, предаде ДПА, позовавайки се на Ей Би Си.

Учени разкриха тайната на генома на кръвосмучещите прилепи

Здравните власти съобщават, че хората от Хънтър Вали и Ню Ингланд са станали обект на безпрецедентен брой нападения от страна на прилепи - седем само за две седмици. Установено е, че две от животните са носители на потенциално смъртоносен за човека вирус.
Необичайно топлото време с температури, редовно надхвърлящи 40 градуса Целзий, влошава здравето на прилепите и прави ги дезориентирани, в резултат на което животните падат от дърветата или се заплитат в телеграфни жици. Хората, които се опитват да им помогнат, получават "в отплата" ухапвания или одрасквания.

Прилепи "атакуваха" курортно градче в Австралия

Фиона Макбърни от местна организация за защита на животните призовава хората да се обръщат към служителите й, когато попаднат на бедстващи прилепи. "Нашите специалисти са имунизирани и обучени да се справят в подобни ситуации", казва тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.