Главният прокурор присъства на съвместно съвещание на прокуратурата и МВР

"Mежду прокуратурата и МВР се изгради едно добро партньорство както на местно, така и на национално ниво". Това заяви на съвместно съвещание на прокуратурата и МВР главният прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че в сравнение с 2017 г., през настоящата телефонните измами са намалели с 94%. "В сравнение с 2018-а спадът е 91,6%, а спрямо 2019-а - с 90,7%. В началото на тази година има единични случаи в периода от януари до май", поясни главният прокурор.  

"Ако се върнем на проблема с кражбите на МПС, преди 10 - 15 години имаше по 25 - 30 такива на ден. Днес има 3, а има и дни без нито една. Спадът спрямо първите 5 месеца на 2019 г. е 12%“, отбеляза обвинител номер едно. 

Конституционният съд: Всеки редови прокурор може да разследва Гешев

 

Над 550 са образуваните досъдебни производства по отношение на битовата престъпност, има и стотици внесени обвинителни актове за периода януари-май 2020 г. Повече от 300 лица са привлечени към наказателна отговорност, допълни Гешев. 

В някои общини с месеци няма извършено престъпление, каза още той. И даде за пример Пловдив.

Гешев изрази готовност да представи дейността на прокуратурата пред депутатите

Гешев благодари за съдействието на Министерството на вътрешните работи в лицето на досегашния министър Младен Маринов и главния секретар Ивайло Иванов.

„Не само за резултатите по конвенционалната престъпност, а и за издръжливостта и жертвите, които направиха обикновените служители на МВР от началото на годината. Знаем какво напрежение им костваше извънредното положение. Докато повечето от нас бяха по къщите си, те изпълняваха своя дълг за защита на българските граждани и общество под голям стрес и напрежение, които продължават и в момента“, завърши Гешев.

"Отчитаме сериозен процент на спад в битовата престъпност. Превенцията е много важна. Трябва да работим така, че да допускаме все по-малко престъпления. Няма държава, която да се е справила с този проблем на 100%. Дори в страни с много по-висок социален статус престъпността е на много по-високи нива", каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.