Има съмнения, че майката, малтретирала 3-годишното си дете в Перник, е членувала в такава

Психолог ще работи с тормозеното от майка си 3-годишно момиченце от Перник. За момента то остава в приемно семейство. видеото с насилието над детето се появи в социалните мрежи преди седмица. Скандалният случай предизвика редица въпроси, сред които членувала ли е наистина майката в секта.

Странни снимки и послания във Facebook. Залепена молитва пред входната врата. Видео, в което майка твърди, че детето й няма нужда от лекарства за сваляне на температурата.

Всичко това кара много експерти да смятат, че е възможно младата жена да е попаднала във фанатично религиозно движение. Много сектански учения поощряват насилието, казва ни и богословът Десислава Панайотова. „В хода на "духовното израстване" в кавички на последователя вътре в сектанския живот, той започва да гледа на своето дете или деца като на една добавка към своя живот и понякога на пречка. Родителят може да се радикализира и да стане агресивен към собствените си деца. Има случаи в индуистки секти на майки, убили своите деца”, обясни тя.

В Центъра за религиозни изследвания и консултации Десислава помага на много хора да се измъкнат от "лапите" на сектите. „Много оплаквания имаме за насилие - било в сектата, в която са попаднали, било от родители срещу които децата им, попаднали под влияние на сектанско учение стават агресивни, враждебни, отчуждават се, ожесточени са”, допълни Панайотова.

Съвсем наскоро Цветелина успява да излезе от секта, в която прекарва около година. „Като всеки любопитен млад човек, всеки има своите търсения и никой не е застрахован от това. Хората, които са в тези общности са млади, харизматични, отговарят ти на въпросите, много са любезни и ти въобще не се замисляш, че може да не ти казват истината”, разказа тя.

Много често водачите на сектански движения откъсват постепенно своите последователи от семействата им. „Едно от най-опасните неща, когато си в такава общност е когато започват да те изолират хората и ти всъщност започваш да виждаш като единствените твои близки хората в тази общност и тогава излизането е много трудно”, допълни Цветелина.

Промените в поведението на човека, попаднал в секта са кардинални и лесно разпознаваеми. „Той много бързо започва да се затваря - започва да чете определена религиозна литература, която близките могат да видят в стаята му, че се натрупва. Може да настъпи промяна в личния му живот - да прекрати контакти с дългогодишни приятели, може да промени начина си на хранене изведнъж и дори може да напусне семейството си”, каза още Десислава Панайотова.  

Път обратно обаче винаги има, успокоява Цвети. Въпреки че не се води официална статистика експертите твърдят, че у нас има около 400 различни малки религиозни движения, функциониращи като секти, а членовете им са хиляди.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.