Това обяви премиерът Бойко Борисов

Държавата с мерки за близо 1 милиард и 163 милиона лева срещу последиците от кризата с коронавируса.  Планът беше представен от премиера Бойко Борисов и коалиционните му партньори. Според тях, част от мерките ще изискат и законови промени. Междувременно, властта удължи с месец извънредната епидемична обстановка.

Новият пакет от мерки на правителството предвижда средства на стойност над 1 милиард и 160 милиона лева. Те са разпределени между почти всички министерства, като за социалните мерки са предвидени над 730 милиона лева, а за икономическите - над 430 милиона лева. мерките ще бъдат приети след промени в законодателството, което може да отнеме време. Премиерът подчерта, че тъй като ситуацията с коронавируса се променя постоянно, мерките ще бъдат преразгледани след три месеца.

 

 

Социалните мерки са:

- Увеличаване с 30% на разходите за персонал на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от нея. В това число - за служители на първа линия - увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лв. Средствата са предвидени за структури от министерствата на здравеопазване, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, НЗОК, НОИ, РЗИ, социални работници. Мярката влиза в сила от 1 август. 

- Увеличаване на стандартите по делегираните от държавата дейности, сичтано от 1 август, за училищното и детското здравеопазване до достигане на заплащането до определените стандарти в Колективния трудов договор, както и на стандартите за домовете за възрастни, за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, щентрове за нстаняване от семеен тип и др. - общо 24.6 млн. лв.;

- Еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред - по 50 лв. на всеки пенсионер. За целта са отделени 318,1 млн. лв. Ако пандемията продължи, след изтичането на тези три месеца, мярката отново ще бъде обсъждана, уточни премиерът.

- Увеличаване на средствата за субсидии на лечебнте заведения - търговски дружества, по Наредба 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, субсидирани от Министерството на здравеопазването, зяа пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза, с неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за болници в отдалечени и труднодостъпни райони. Средствата се отпускат, считано от 1 август, и са в общ размер от 17.3 млн. лв.

 

 

- Увеличаване на стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ с 10%. Мярката е на стойност 126,3 млн. лв. "Ще предложим на договарящите се по Националния рамков договор страни тези пари да бъдат използвани за разходи за медицински персонал за достигане на минималните нива по Колективния трудов договор", поясни Борисов.

- Допълнителни средства по бюджета на социалното министерство за лични асистенти - 122 млн. лв. 

- Увеличаване на минималния размер на паричното обезщетение за безработица - от 9 на 12 лева. Мярката влиза в сила от 1 октомври и е на стойност 12 млн. лв.

- Удължаване продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с три месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври. Тази мярка ще струва на хазната 4 млн. лв.

- Допълнителни средства по бюджета на Министерството на културата за проекти на творци на свободна практика чрез Фонд "Култура" в размер на 15 млн. лв. 

- Чрез пренасочване на средства по еропрограми се осигурява нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия. За целта са заделени 67 млн. лв. до края на 2020 г.

 

 

Икономическите мерки: 

"В Министерстовто на икономиката, по различни програми, има налични 1.8 млрд. лв. "Първата задача на новия министър Лъчезар Борисов е така да направи електронния регистър, че мярката 3/10 и по-голямата мярка максимално бързо да достигне до хората. За целта ще бъде увеличен и броят на служителите, които ще работят за това", каза премиерът.

 - Отпускат се допълнителни средства към Министерстото на икономиката за насърчаване на местни и чуждестранни инвестиции в размер на 9.5 млн. лв. "Парите са за големи инвеститори, на които трябва да им се построи път, канализация или нещо друго", обясни Борисов.

- Допълнителни средства по бюджета на Министерството на туризма за предоставяне на помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен турисъм на стойност 210 лв. за лицата, които пряко осъществяват дейности за лечение, предотвратяване на разпространението на вируса или преодоляване на последствията от коронакризата в размер на 8 млн. лв. за повече от 38 000 души. 

- Държавна субсидия от 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет за чартърни полети до България. Парите се отпускат за всеки, който ползва туристическа услуга у нас. Мярката важи само за полети с капацитет не по-малко от 100 места и е в размер на 55 млн. лв. за над 400 000 туристи.

- За допълнителни средства по бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройство за финансиране на пътна инфраструктура изработени проекти – "Европа", "Струма", Ботевград-Мездра – 355 млн.лв.

- За допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за съдебно-медицински експертизи преводи и други – 3 млн. лв.

- "Практиката показва, че туроператорите и туристическите агенции, които са неразделна част от туризма, не ползват намалението от 9% ДДС. Сега има още един закон, в който можем да го вкараме – 9% ДДС за случайните превози. Туризмът изключително много моли за 9 на сто за виното и бирата. Говорихме с коалиционните партньори - ще го придвижат в парламента и до петък ще стане факт", каза още Борисов.

 

 

"Министър Желязков предложи таксиметровите услуги да се освободят от такси, а от бюджета съответно към местните данъци и такси, да ги компенсираме. Там не са много – 5-6 милиона бяха, защото и те месеци наред не работеха и да ги компенсираме", каза още Борисов.

"Към момента няма да теглим заем. Ползваме мазнинките, които имаше фискалния резерв", добави премиерът. И изрази надежда скоро да се намери ваксина и лекарство за коронавируса, за да се освободи светът от "този бич".

Ако социалните мерки бъдат приети, те ще влязат в сила от 1 октомври. Какво показват изчисленията? При 21 работни дни, сега хората на минимално обезщетение получават 189 лева. При повишаване на прага на 12 лева, месечната сума при същите условия ще бъде с 63 лева повече. Всеки от безработните ще има възможност и да я получава три месеца по-дълго, без значение за какъв срок му е отпусната тя.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.