Проверки на строежа са извършени на 15 юни и 13 юли

Строителният контрол спря работата на жилищния комплекс "Нове хоумс". Обектът е свързан с обвиняемия бизнесмен Васил Божков. 

След проверка, наредена от Върховната административна прокуратура, от ДНСК са установили  нарушения при изграждането на комплекса от общо 8 блока.  Едно от нарушенията е, че не са спазени отстоянията между сградите, както е по закон. 

Спират строителството на жилищни сгради от „Нове Хоумс“

В позиция до медиите преди седмица от "Нове хоумс" бяха категорични, че строителството се извършва при стриктното спазване на одобрените проекти и са на лице всички разрешителни.

При проверките е установено следното:

- В одобрените инвестиционни проекти по част „Архитектура“ липсват предвидените във влезлия в сила Подробен устройствен план (ПУП) едноетажни междинни връзки между сградите на комплексното застрояване.

Между осем сгради в комплекс „Нове Хоумс“ е предвидено разстояние, значително по-малко от изискуемото. Така например, между две от сградите е предвидено разстояние от 3,00 м, вместо нормативноустановеното разстояние – в случая 21,40 м, представляващо височината на лежащата сграда.

- При проверката, извършена от служителите на ДНСК на място на 13.07.2020 г., е констатирано, че строителните и монтажни работи на горецитирания строеж се извършват и не са завършени, за което е изготвен и снимков материал.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.