Проверяват се две места, на място отиде и екоминистърът Емил Димитров

Четири тона пестициди са открити край град Койнаре. Опасният отпадък е бил в резервоари в халета на бивше летище. Оставени са там още през 90-те години. Това обясни екоминистърът Емил Димитров, който отиде на място. По думите му се очаква на същото място да излязат още 10 тона. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Повод за акцията стана разследване на разследващия журналист на NOVA Васил Иванов, излъчено в ефира на предаването "Неделята на NOVA". В него той разказва каква е причината за стотиците измрели пчели и риба в Плевенско.

Министър Емил Димитров и зам.-главният прокурор Десислава Пиронева посетиха два обекта в община Червен бряг, за които има сигнали за загробени пестициди. Един от обектите се намира в близост до Койнаре, а другият – в село Радомирци.

РАЗСЛЕДВАНЕ НA NOVA: Биотероризъм или как земеделци тровят храната ни (ВИДЕО)

„Целта на проверката е да се обезопасят тези места”, заяви зам.-главният прокурор Десислава Пиронева.

 

 

„Издадохме заповед да се направи инвентаризация в цялата страна на загробени в критично състояние пестицити. Проблемите датират от 90-а година. Това са пестициди от 60-те и 70-те години, местени от склад в склад”, коментира пред журналисти Емил Димитров.

По думите му се разкриват все повече места със загробени опасни отпадъци.

„Искаме да видим кои са най-критични и да започнем да ги чистим. Трябва да съгласувам действията си с прокуратурата”, обясни министър Димитров.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: ВАП възложи на Танева да провери тровят ли земеделци храната ни

„Имаме десетки складове в страната, на които ги има. Например в бивши ТКЗС-та, със съборени сгради. Данните ще бъдат обобщени”, коментира екоминистърът. „Поне най-опасните ще се опитаме да ги обезвредим. Това ще стане в чужбина”, заяви Емил Димитров.

Средствата за това ще бъдат взети от други дейности, които могат да изчакат.

 

От прокуратурата съобщиха, че проверката е установила неправилно съхранение на препарати за растителна защита. По информация от общината те са загробени през 1999 г. в бетонна щерна за бордолезов разтвор с приблизителни размери 10x2,5 м, покрити са с бетонна плоча, затрупана с пръст. При проверката е установено, че няма знак за опасност. Количествата пестициди по данни от общината, са около 15 000 кг смесени препарати за растителна защита с неустановен състав и произход.

„Ролята на ВАП, която разпореди проверката е да види начинът, по който се изпълняват указаните действия от една страна. От друга тук е и наблюдаващият прокурор, който да извърши лична проверка, за да може да е на терен и да възприеме конкретно обстановката и при решаване на преписката да формира най-правилен избор за действителното фактическо положение. Целта на проверката е да се обезопасят тези места, така че да не създават опасност за живота и здравето на гражданите“, заяви Десислава Пиронева в Койнарево. 

При проверката на обекта в село Радомирци е установено, че той се намира на територията на бивш стопански двор, на около 100 метра от напорен резервоар за питейно-битово водоснабдяване на село Радомирци. По информация на кмета на селото, негодните за употреба ПРЗ са събрани, завити с полиетилен и загробени в основите на срутилия се склад. Количествата пестициди са около 4000 кг смесени ПРЗ, с неустановен състав и произход.

Стотици килограми мъртва риба изплува по бреговете на Янтра (ВИДЕО)

„Предстои да се установи колко са и къде се намират обектите със загробени пестициди, какво е състоянието им и и количеството заровени ПРЗ, както и каква процедура, колко време и какви средства ще са необходими, за да бъдат обезопасени и да не се създава никаква опасност, както за замърсяване на водоизточници, така и да няма остатъци в почвата, които да създадат опасност за здравето и живота на хората“, заяви пред журналисти зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева по време на проверката на обект в село Радомирци.

„От гледна точка на безопасността всичко тук е обезпечено. В с. Радомирци има около 4 тона загробени пестициди, при втория обект са видимо около 15 тона, колко ще излязат още не е ясно. Очакваме междинни и крайни доклади от МОСВ, те ще извършат възможно най-бързи проверки. В зависимост от резултатите, които ни предоставят, ние ще преценим дали е необходимо да се извършат и други действия“, заяви наблюдаващият прокурор от ВАП Красимир Ангелов.

Това са част от местата, при които по разпореждане на ВАП ще се извършат проверки от МОСВ, Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.