Лошото време създава затруднения и в Мумбай, а в Ню Йорк се готвят за приближаваща буря

Проливни дъждове отнеха живота на 13 души в Южна Корея, а повече от 10 други са в неизвестност. Лошото време създава затруднения и във финансовата столица на Индия, Мумбай, а в Ню Йорк се готвят за приближаваща буря.

Най-дългият период на мусонни дъждове в Южна Корея за последните седем години стана причина за наводнения, свлачища и огромни щети. Смъртните случаи са причинени от свлачища и отнесени от водите превозни средства, а над 1 000 души бяха принудени да напуснат домовете си. Всичко това се случва в разгара на борбата с епидемията от коронавирус.

„Моля ви, направете всички необходими усилия, за да се избегнат повече жертви и евентуални нови инциденти”, каза президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин

Според синоптиците това е най-дългият такъв период от 2013 г., когато мусоните са продължили 49 дни.

Тропическата буря „Исая” се насочва към Флорида

Проливни дъждове създават сериозни затруднения и във финансовия център на Индия, Мумбай. Властите издадоха червен код за тревога и предупредиха хората да не излизат навън. В някои предградия на града валежите са надвишили 300 мм за 24 часа до тази сутрин, а още обилни дъждове се очакват в следващите дни.

„Чакам вече почти два часа, но нивото на водата не спада, а продължава да вали силно. Има и обиколен път, но там има още повече вода”, каза Хемант Джаин, жител на Мумбай

Ураганът „Исая” връхлетя Северна Каролина. Стихията, която се образува в Атлантическия океан, отново нарасна до първа степен и носи ветрове със скорост от 140 километра в час. Издадено е предупреждение за проливни дъждове и наводнения, които биха могли да вземат жертви и да причинят щети.

Междувременно, властите в Ню Йорк също се готвят за движещата се на север стихия, която се очаква да достигне най-големия американски метрополис във вторник вечерта. Част от крайбрежния булевард в Манхатън се укрепва с чували, пълни с пясък.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.