Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата, обяви премиерът Борисов

На онлайн заседание кабинетът раздаде 150 милиона лева за родителите, учениците, студентите и лекарите. Това става на 35-ия ден от протестите и ден преди извънредното заседание на парламента с искане за актуализация на бюджета.

Борисов: 16,5 млн. лв. за модерни кабинети по математика и природни науки

Една минимална работна заплата ще има за родителите с деца до 14 години в извънредната епидемична обстановка или ако бъде обявено отново извънредно положение заради коронавируса. Право на парите ще имат хората, които са изразходвали платения си отпуск и не могат да работят дистанционно.

„Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата", заяви премиерът Бойко Борисов. „Тази мярка ще е някъде около 20 милиона на месец и ще действа, ако се въведе извънредно или продължи това епидемиологично положение”, заяви Борисов.

„Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители", смята премиерът.

Безработни могат да стартират свой бизнес

Финансов тласък ще има и за здравната система. 2,4 милиона лева отиват към „Пирогов" за най-модерна апаратура за Клиниката по травматология. Държавата осигурява други над 8,5 милиона лева за инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен.

„Купуваме високопроходими линейки, за да могат всички граждани дори и в най-отдалечените места да получат адекватна медицинска помощ. И това струва близо 2,5 милиона лева. 42 броя високопроходими линейки”, обяви премиерът.

Допълнителни средства към бюджетите на висшите училища ще допринесат за по-добри условия на живот в студентските общежития и по-високи стипендии.

„С този акт се гласуват до 100 милиона за ремонт, саниране и обзавеждане. 140 са студентските общежития. Има такива, които следва да бъдат ремонтирани. Там живеят най-много студенти на квадратен метър”, обясни образователният министър Красимир Вълчев. 

 

 

Залага се и на най-малките - учениците. Към бюджетите на общините се отпускат 16,5 милиона лева.

„Както поехме ангажимент за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки, иновации, техника, да им оборудваме кабинетите с най-доброто, за да може младите хора, учениците като ги обучим след това да излязат на протест”, заяви Борисов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.